Европейската комисия  нов регламент за пътуване между държавите в ЕС, според който ...

Европейската комисия  нов регламент за пътуване между държавите в ЕС, според който

Третата доза ковид ваксина - задължителна за пътуване в ЕС

Европейската комисия  нов регламент за пътешестване сред страните в Европейски съюз, съгласно който третата доза ваксина скоро ще стане наложителна, с цел да важат зелените документи. За задачата се удължава от 6 на 9 месеца срокът на досегашните документи, с цел да се даде опция на страните да обезпечат през следващите три месеца бустерна доза на към този момент имунизираните. След поставянето ѝ новият документ няма да има период, но Брюксел си резервира правото да го въведе, щом се получат научни данни, че успеваемостта на имунизацията спада и след третата доза.

Гражданите без имунизация ще би трябвало да си вършат тест директно преди отпътуването и след идването, като ще бъдат поставяни под карантина без значение от резултата, в случай че идват от страни в тъмночервената зона. Досега в Европейски съюз са издадени над 650 млн. документа.

В седмиците преди Коледа Европа е в конфликт с нова пандемична вълна и опитите на всяка страна да лимитират разпространяването на болестта построиха цяла Вавилонска кула от ограничения, които се различават освен от страна на страна, само че и по границата, и навътре на огромна част от страните. На процедура, сега на доста места работят три разнообразни режима от условия, като в следващите дни се чака навсякъде стягане на рестриктивните мерки. Мерките са разнообразни, само че посоката е една-стягане на обръча към неимунизираните и включване на бустерната доза в документите. 

По чуждите граници

За пътешестване до повечето страни в Европа към момента е задоволителен зелен документ за приключен курс за имунизация, преболедуване или негативен тест. В следващите дни макар че това може да се смени, защото нови и нови страни вкарват по-строги лишения. И все още пък някои страни имат спомагателни условия за идващи от България.

Франция от един месец е сложила страната ни под наблюдаване и изисква от тези, които не са имунизирани или преболедували, да разполагат с тест, изработен до 24 часа преди отпътуването, а не както е всекидневно-до 72 или 48 ч. по-рано. От 15 декември страната вкарва и в допълнение изискване за имунизираните с " Янсен " хора на 65 и повече години-те би трябвало да имат бустерна доза, с цел да получат годен коронавирус документ.

От един месец България е рисков район и за Германия, която изисква карантина от хората без ваксинация/преболедуване (с право на отмяна).

Австрия блокира туристическите пътувания най-малко до 13 декември, защото е в цялостен локдаун. Италия, Испания и Португалия за момента одобряват с обичайните три разновидността-преболедуване, имунизация или негативен тест. В Италия макар че следва списъкът от страни да се преразгледа на 15 декември.

Съвсем друга система има Англия, която изисква даже имунизираните да имат запазен тест при частна компания, който би трябвало да бъде изработен до края на втория ден от идването. За хора без приключен курс на имунизация тестванията са три-един в границите на 72 часа преди идването и още два PCR пробата на втория и на осмия ден след идването.

Вътрешни разпоредби

Вторият пакет от ограничения, с които би трябвало да се съобразят пътуващите, е с вътрешните разпоредби за ограничение на болестта. Тук са и най-големите разлики, като в следващите няколко дни се чакат смени на доста места. Все повече страни вървят към въвеждане на системата 2G-зелен документ единствено за имунизирани и преболедували, без да се брои опцията за обществен живот с негативен тест. Към момента публично европейският числен документ за пътешестване към момента няма всеобщ краен период на годност, само че от ден на ден страни разискват да въведат подобен.

Най-тежките ограничения сега са в Австрия, където не работят заведения за хранене, музеи и прочие, хората могат да излизат единствено по належащи потребности-на работа, за храна и спорт, а коледните базари са отменени. Частичен локдаун има в Нидерландия, където питейните заведения и заведенията за хранене работят единствено до 20:00 часа, като в петък се чака да бъдат оповестени спомагателни ограничения. Снощи Словакия също обяви, че ще въведе локдаун.

В Германия позицията е извънредно комплексна и човек би трябвало деликатно да провери наистина ли няма да се окаже в неспособност да прави каквото и да било на открито, в случай че не е ваксиниран/преболедувал. В страната всеки миг може да бъде въведен локдаун, само че към този момент ограниченията зависят от позицията и провинцията. В Саксония да вземем за пример всички културни и развлекателни места са затворени, а в редица провинции за неваксинираните/непреболедували има възбрана да излизат след 21,00 или 22,00 часа до сутринта.

Във Франция все още важи системата, въведена през лятото-коронавирус документ се изисква за всички социални места, само че през днешния ден здравният министър Оливие Веран допълнителни ограничения. В страната от 15 декември имунизираните хора на 65 и повече години ще изгубят документите си, в случай че нямат бустерна доза 5 месеца след финалната си доза ваксина. В момента валидността е 6 месеца. В средата на януари ще влезе в действие условието за бустерна доза и на останалите пълнолетни жители.  От края на септември документите към този момент са нужни и на децата над 12-годишна възраст. Това значи, че за едно имунизирано семейство с неимунизирани деца в тинейджърска възраст посещението в страната може да се окаже скъпо наслаждение, защото за всеки музей и атракция, да вземем за пример " Дисниленд ", ще би трябвало да се вършат проби. Обсъжда се от началото на 2022 година да бъде въведена имунизация с имунизацията на  " Пфайзер " и на децата от 5 до 11 години.

В Италия също към момента важи прочутата система с коронавирус документите, т.е. неваксиниран/непреболедувал човек може да се движи свободно в затворени социални места против негативен тест. Правителството макар че обяви нощес, че от 6 декември вкарва супер документ-единствено за имунизирани и преболедували, т.е. аналог на системата 2G. При това състояние негативен тест ще се признава единствено за вървене на работа, а неимунизираните няма да имат право да посещават кино, заведения за хранене на закрито и спортни обстоятелства.

Обръчът към хората, които разчитат единствено на негативен тест за документ, се стяга и в други страни. В Чехия обществен живот могат да водят единствено хора с ваксинация/преболедуване. В Гърция също част от социалните места към този момент не са налични против негативен тест.

На връщане в България

Много пътуващи българи пропущат условията на родината си, смятайки, че те важат единствено за чужденците. Всъщност ограниченията, които България ползва за влизащи в страната, не са леко затруднение и за нас. От 23 ноември съвсем цяла Европа е в алената зона според . В списъка наред с доста страни от други континенти са и 25 страни към нас и в ЕС/ЕИП. Това значи, че в случай че пътувате до някоя от тези страни, на връщане ви би трябвало PCR тест даже да сте ваксинирани/преболедували и с годен зелен документ. Можете да се качите на самолета и без PCR тест, само че това значи тук да се подложите на 10-дневна карантина, която единствено в някои случаи може да бъде отменена.

Възможностите за освобождение от карантина са няколко и са разказани в детайли в . Те зависят от това наистина ли става дума за български жители или за чужди и наистина ли пътуващият има най-малко един от документите, признавани по границите. Чужденците, които нямат коронавирус документ за ваксиниране/преболедуване, само че имат PCR тест, да вземем за пример подлежат на наложителна карантина без право на отмяна. Само българите и непрекъснато пребиваващите у нас пък могат да влязат без никакъв документ/тест и да се подложат на карантина, която също не може да бъде отменена. Само за българи е и правилото да влязат единствено с един от нужните документи-документ или PCR-тест да вземем за пример, и да се подложат на карантина с право на отмяна.

Децата от навършването на 12 до 18 години, които идват на територията на страната от страна, попадаща в алена зона се позволяват при показване на негативен резултат от PCR тест, изработен до 72 часа преди пътуването. В случай, че не показват подобен документ се слагат под карантина за период от 10 дни, която може да бъде отменена с PCR тест.

Червена зона

Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Барбадос, Сингапур, Бруней, Англия, Грузия, Армения, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша и Швейцария

Източник: novinite.bg