Европейската инвестиционна банка реши да прекрати кредитирането на проекти за

...
Европейската инвестиционна банка реши да прекрати кредитирането на проекти за
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка спира кредитите на проекти за изкопаеми горива

Европейската капиталова банка реши да приключи кредитирането на планове за изкопаеми горива, което може да има световно влияние, написа „ Политико “.
Банката е най-големият многостранен заемодател в света и също така е първата, която дефинира политика за разпределяне на заем, обвързана с задачите на Парижкото съглашение - нещо, което други банки за развиване също дадоха обещание да създадат.

Промяната в политиката, утвърдена в четвъртък в Люксембург, изпраща явен сигнал, че бизнесът с финансиране на огромни енергийни планове е мъртъв. Получаването на печата на банката за утвърждение и евтиното финансиране е от решаващо значение за разработчиците на планове, което им разрешава по-лесно да употребяват частните пазари.

Правилата ще прекратят кредитирането на планове за изкопаеми горива от 2021 година Това е година по-късно, в сравнение с в началото беше препоръчано от Европейска инвестиционна банка, само че предлагането им за 2020 година провокира стихия на митинг от Европейската комисия и някои от 28-те страни от Европейски Съюз, които са акционери на банката.

Прекъсването през 2021 година ще разреши финансирането на последната вълна от инфраструктурни планове, които към този момент са получили поддръжка от Европейски Съюз - компромис, за който Комисията настоя и съобщи, че е „ задоволен “. До 2025 година половината от вложенията на банката - тя отпусна 55,6 милиарда евро предходната година, от които към 16 милиарда евро за енергийни планове - ще отиде за климатични и устойчиви капиталови планове.

От 2022 година банката ще финансира планове за газова инфраструктура единствено в случай че разработчиците поемат „ съответни, реалистични, ангажирани във времето задължения “ да инжектират възходящи дялове на нисковъглеродни газове като водород и биогаз в тръбопроводите, сподели Андрю Макдауъл, вицепрезидент на банката, отговарящ за енергетиката.

До 2040 година " всички тези активи ще бъдат 100 % без въглерод... това, което предлагаме в подмяна е дълготрайно, на ниска цена финансиране, с цел да ги подкрепим в този развой, тъй като няма да е на ниска цена ", сподели Макдауъл.

Банката също по този начин дефинира непоколебим предел за финансиране на планове за произвеждане на електрическа енергия от 250 грама въглероден диоксид на киловатчас - замествайки остарелия стандарт от 550 грама. По-строгите насоки изключват освен силата, употребена от въглища (която банката към този момент е спряла да финансира), само че и необятно потребления природен газ - това значи, че плановете ще би трябвало да включват технологии като хващане и предпазване на въглерод, с цел да се свият под този предел.

За да смекчи удара за по-бедните страни на блока, Европейска инвестиционна банка ще поддържа проекта на Комисията за основаване на Фонд за обективен преход, чиято цел е да помогне на районите с по-високи излъчвания да се декарбонизират. Освен това тя ще отпуска до 75 % от цената на плановете в 10-те по-бедни страни на блока, вместо естествения си предел от 50 %.

Новите правила бяха признати в четвъртък вечер след целодневно съвещание на борда с 20 гласа „ за “, представляващи над 90 % от капитала на блока. Шест страни се въздържаха, а Унгария, Полша и Румъния гласоподаваха срещу, обявиха двама души, осведомени с полемиката.

Германия, която в началото е била част от прогазовия блок, смени позицията си и поддържа смяната на разпоредбите.

" Европейска инвестиционна банка се трансформира в климатична банка и предизвиква вложенията в отбраната на нашия климат, което е добре, и ние участвахме и Германия утвърди новите насоки ", съобщи финансовият министър Олаф Шолц в изказване по имейл.

Европейска инвестиционна банка " е европейска климатична банка от доста години. Днес тя реши да направи квантов скок в упоритостите си ", съобщи в четвъртък президентът на банката Вернер Хойер.

Решението в Люксембург ще бъде деликатно следено от другите международни банки за развиване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР