Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити

...
Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити
Коментари Харесай

Радев: Евроинтеграция на С.Македония изисква реални резултати в диалога с България

Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити за въздействие и напън посредством трети страни , а постигането на действителни резултати в двустранния разговор с България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2 със специфичния делегат на държавното управление на Република Северна Македония Владо Бучковски.

Открити сме за партньорство и чакаме неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ, която да насърчи работата на експертно равнище и да потвърди, че добросъседството сред нашите две страни е действителност, съобщи президентът.

България в никакъв случай не е оспорвала демократичното право на самоопределяне на жителите на Република Северна Македония , само че не може идентичността на една страна да се гради върху ненавист към друга, изключително към братска страна, уточни още президентът. Румен Радев означи, че България кардинално и поредно поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония , само че не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз. 

Българското общество е извънредно сензитивно към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония във връзка с двустранните връзки, подсети още президентът. Според президента изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените  медии, смяната на наличието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически монументи и в музеи, ще бъде действителен принос в построяването на добросъседски връзки. Румен Радев прикани за деен двустранен разговор на всички нива сред България и Република Северна Македония , в който в дух на доверие и съгласие, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че другарството сред жителите от двете страни на общата граница би трябвало да бъде трайно открито и на междудържавно равнище. „ Между нашите жители няма ненавист. Имаме дълг към бъдещите генерации да затворим противоречивите въпроси “, съобщи Владо Бучковски и прикани съдействието сред България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от съвместен интерес като стопанската система, превоза, туризма, образованието и науката.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР