Европейската бронзова медалистка в скока на височина Ангелина Топич от

...
Европейската бронзова медалистка в скока на височина Ангелина Топич от
Коментари Харесай

Ангелина Топич с престижна европейска награда

Европейската бронзова медалистка в скока на височина Ангелина Топич от Сърбия беше оповестена за носителка на премията “Пьотр Нуровски “ за най-хубав европейски млад състезател за лятото на 2022 година на годишната гала по награждаването, която се организира в Международната олимпийска академия в Олимпия, Гърция.

Наградата беше гласувана от Европейските национални олимпийски комитети и Топич получи 33 % от гласовете, изпреварвайки английската гмуркачка Андреа Спендолини Сириекс, която получи 31 % от гласовете.

Топич завоюва златен орден на Европейското състезание за девойки под 18 години в скока на височина в Йерусалим през юли, преди да се приспособява безпроблемно към надпреварите за дами, като завоюва бронз на Европейското състезание по лека атлетика в Мюнхен 2022. На 17 Топич беше най-младият медалист от всички шампионати.

Топич също изравни най-хубавото достижение в света за девойки под 18 години с 1.96 м на сръбското състезание и тийнейджърката има желания освен да завоюва огромни трофеи при дамите, само че и да пренапише книгите с върхове, до момента в който напредва в класирането във възрастовата група.

“Бих желала да направя история в скока на височина и да стана една от най-великите в историята. Мечтата ми е да слага международни върхове във всяка възрастова категория и да го завършвам със продобиване на златен орден на Олимпиадата “, сподели Топич, чиито по-краткосрочни цели може да включват Европейското състезание по лека атлетика на закрито през идната година в Истанбул и Европейското състезание по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години в Клуж-Напока, Румъния.

На въпрос какво значи за нея да завоюва премията, Топич сподели: “И двамата ми родители са олимпийци, тъй че нямах различен избор, с изключение на да бъда отгледана с олимпийските полезности вкъщи от дребна. Спечелването на тази премия е сбъдната фантазия. Това ми даде спомагателна мотивация да упражнявам крепко и да въодушевявам други млади спортисти да реализират фантазиите си. "

Топич, чийто татко Драгутин завоюва европейското злато в скока на височина през 1990 година, а майка й Биляна завоюва бронзов орден в тройния скок на Световното състезание по лека атлетика през 2009 година, следва стъпките на настояща европейска шампионка Ярослава Магучих, която завоюва тази премия през 2019 година, и на гръцкия играч в овчарския скок Емануил Каралис, победител през 2016 година

Наградата на “Пьотр Нуровски ” за най-хубав европейски млад състезател беше основана през 2011 година в памет на Пьотр Нуровски, президент на Полския олимпийски комитет, който почина трагично в самолетна злополука година по-рано.

Годишната премия се присъжда на бъдещи млади спортисти, които демонстрират освен изключителни спортни достижения, само че и извънредно държание на и отвън спортната ареа.

В допълнение към трофея с премията “Пьотр Нуровски ”, Топич ще вземе и стипендия за образование на стойност 15 000 евро.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР