Европейската агенция по лекарствата препоръча условната употреба на Paxlovid, разработен

...
Европейската агенция по лекарствата препоръча условната употреба на Paxlovid, разработен
Коментари Харесай

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа


Европейската организация по медикаментите предложи условната приложимост на Paxlovid, създаден от американската компания Pfizer, за лекуване на COVID-19. Това се споделя в изказване на фармацевтичния регулатор, оповестено през днешния ден.

" Комитетът по медикаментите за хуманна медицина на ЕМА предложи да се издаде условно позволение за регистрация на пероралния антивирусен лекарствен артикул Paxlovid за лекуване на COVID-19 ", се споделя в изказване на организацията.

Условното удостоверение за регистрация се издава въз основа на по-малко цялостни данни, в сравнение с при стандартната регистрация. Наличната информация обаче би трябвало да демонстрира, че изгодите от лекарството са по-големи от рисковете, а заявителят би трябвало да е в положение да даде подробни клинични данни в бъдеще.

В документа се отбелязва, че комитетът е предложил лекарството за лекуване на COVID-19 при възрастни с нараснал риск от тежко заболяване, които не се нуждаят от спомагателен О2.

Регулаторният орган прави оценка, че лекуването с Paxlovid доста понижава броя на хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат най-малко едно главно заболяване, което ги излага на риск от тежък COVID-19. В изследването са взели участие пациенти, които са получили Paxlovid или плацебо в границите на пет дни от появяването на признаците на COVID-19, само че не са били лекувани с антитялото. Един месец след използването на лекарството 0,8% (8 от 1039) от пациентите са приети в болница за повече от 24 часа спрямо 6,3% (66 от 1046) от инфектираните, които са получавали плацебо. В групата, употребяваща Paxlovid, няма смъртни случаи, до момента в който измежду тези, получаващи плацебо, са регистрирани 9 смъртни случая. Повечето от участниците в изследването са били инфектирани с Делта разновидността. ЕМА чака лекарството да бъде дейно и против варианта Омикрон.

Paxlovid се предлага под формата на два типа таблетки, които се одобряват дружно два пъти на ден в продължение на пет дни.

Paxlovid беше утвърден от Американската организация по храните и медикаментите на 22 декември за незабавна приложимост за лекуване на леки до умерени форми на COVID-19, а лекарството беше утвърдено и в Израел на 26 декември. На 31 декември лекарството бе утвърдено в Обединеното кралство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР