Европейската агенция по лекарствата препоръча днес разширяването на употребата на ...

Европейската агенция по лекарствата препоръча днес разширяването на употребата на

Одобриха ваксинацията на деца от 5 до 11 години в ЕС

Европейската организация по медикаментите препоръча през днешния ден разширението на използването на имунизацията на "Пфайзер " и "Байонтек " и при деца от 5 до 11 години. До в този момент имунизацията се прилагаше на стари и деца над 12 години.

При децата на възраст от 5 до 11 години дозата на имунизацията ще бъде по-ниска от тази, употребена при деца над 12 години. Както и при старите, и при децата имунизацията ще се слага в две дози с мускулни инжекции в горната част на ръката. Интервалът сред двете дози и при малките деца ще е три седмици.

Резултатите от клиничните изследвания, направени при деца на възраст от 5 до 11 години, показват, че успеваемостта на имунизацията при тази възрастова група е 90,7%.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 5 до 11 години са сходни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, зачервяване и отичане на мястото на инжектиране, мускулна болежка и настинка. Тези резултати нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията.

Европейската организация по медикаментите счита, че изгодите от имунизацията при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, изключително при тези със положения, които покачват риска от тежък Коронавирус-19. Европейската комисия също би трябвало да издаде позволение за използването на имунизацията в Европейски съюз при деца на възраст сред 5 и 12 години.

Източник: skandal.bg