Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна непрекъснат преглед (rolling review)

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна непрекъснат преглед (rolling review)
Коментари Харесай

ЕМА започва оценка на адаптирана ваксина към BA 4 и 5 вариантите на Омикрон

Европейската организация по медикаментите (EMA) стартира непрестанен обзор (rolling review) на приспособена към новите подварианти на Covid-19 ваксина на Pfizer/BioNTech.

Така наречената двувалентна ваксина е ориентирана към два разновидността на вируса SARS-CoV-2 – истинският, който беше разпознат за първи път в Китай, и разновидностите на Омикрон BA.4/5, на които сега се дължат множеството случаи в Европа, заяви Ройтерс.

Непрекъснатият обзор значи, че EMA прави оценка данните за кандидат-ваксините, когато станат налични, и процесът продължава до момента в който има задоволително данни за разрешаването им за приложимост.

Миналия месец EMA съобщи, че е почнала подобен обзор на друга версия на ваксина на фирмите, която е ориентирана към истинския вариант SARS-CoV-2 и подварианта на Омикрон BA.1.

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини не престават да обезпечават добра отбрана против хоспитализация и гибел, успеваемостта им понижа с еволюцията на вируса.

Очакванията в Европейски Съюз са двувалентните ваксини да бъдат употребявани в есенната акция. В момента множеството случаи в района са с разновидността BA.5.

EMA чака нови ваксини, приспособени към Омикрон, да бъдат утвърдени до септември, само че даде сигнал, че е отворена за потребление на ваксини, ориентирани към по-стария вид BA.1 за тази акция, като се има поради, че имунизациите, ориентирани към по-новите подварианти BA.4 и BA.5, са по-назад в създаването им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР