Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва изтеглянето на фолкодинови лекарства

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва изтеглянето на фолкодинови лекарства
Коментари Харесай

ЕМА поиска изтегляне на лекарства от ЕС, водят до животозастрашаващи алергични реакции

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предлага изтеглянето на фолкодинови медикаменти от пазара на Европейски Съюз. 
До това мнение се стига след инспекция на Комитета по лекарствена сигурност (PRAC) към EMA. Тя бе поискана от Френската организация по медикаментите (ANSM) след предварителните резултати от изследване, извършено във Франция. 
Опасенията бяха, че използването на фолкодинови лекарства може да изложи хората на риск от развиване на анафилактични реакции към невромускулни блокиращи сътрудници (NMBA).
Медикаментите с фолкодин се употребяват при възрастни и деца за лекуване на суха кашлица и като спомагателна терапия при лекуване на признаци на простуда и грип.
ЕМА предлага анулация на разрешенията за търговия в Европейски Съюз за тези медикаменти.
Събраните данни демонстрират, че използването на фолкодин до 12 месеца преди обща упойка с невромускулни блокиращи сътрудници е рисков фактор за неочаквана, тежка и животозастрашаваща алергична реакция.
Не са открити ефикасни ограничения, които да минимизират този риск. Няма и пациенти, при които изгодите от фолкодин да надвишават рисковете. Съдържащите фолкодин медикаменти ще бъдат изтеглени от пазара на Европейски Съюз и затова към този момент няма да се оферират по лекарско наставление и без рецепта.
Здравните експерти ще би трябвало да търсят други възможности на лекуване. Те също ще би трябвало да ревизират дали пациентите, планувани да бъдат подложени на обща упойка с NMBA, са употребявали фолкодин през предходните 12 месеца.
Препоръките на комисията ще бъдат прегледани на съвещание този месец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР