Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за антивирусния

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за антивирусния
Коментари Харесай

ЕMA разреши Paxlovid на Pfizer за лечение на пациенти с COVID над 18 години

Европейската организация по медикаментите (EMA) даде зелена светлина за антивирусния препарат на Pfizer Paxlovid за лекуване на пациенти с COVID-19 над 18 години, които не се нуждаят от спомагателен О2 и са изложени на риск от тежка коронавирусна зараза, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Комитетът по медикаментите в хуманната медицина (CHMP) на EMA предложи издаване на условно позволение за приложимост, откакто дефинира главните насоки още в края на предходната година.

Paxlovid е първото перорално антивирусно лекарство против ковид, което навлиза в Европа. Препаратът съдържа две дейни субстанции - PF - 07321332 и ритонавир (ritonavir), в две разнообразни таблетки.

PF-07321332 работи, като понижава способността на SARS-CoV-2 да се развъжда в тялото, до момента в който ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото и да се задържи на равнища, които засягат репликацията на ковид.

За да доближи до заключението си, CHMP е оценил данни от изследване, включващо пациенти с COVID-19, което потвърждава, че лекуването с медикамента доста понижава броя на хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти, които имат най-малко едно главно положение, което ги излага на риск от тежък Коронавирус.

По-голямата част от пациентите в изследването са били инфектирани с разновидността делта. Според данни от лабораторни проучвания, се чака Paxlovid също по този начин да работи против омикрон и други разновидности, показват от EMA.

Ползите от лекарството са по-големи от рисковете при използването му и CHMP ще изпрати рекомендациите си до Европейската комисия за бързо издаване на решение, което ще даде опция то да доближи до пациентите във всички страни на общността, допълват оттова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР