Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина на адаптираните ...

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина на адаптираните

EMA одобри бивалентните COVID ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) даде зелена светлина на приспособените версии на истинските ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), които са ориентирани към подварианта BA.1 на омикрон в допълнение към истинския вариант на SARS-CoV-2 – така наречен „ ухански “ вариант. За новите версии се употребява и наименованието „ бивалентни “.

В известието на пресслужбата на регулатора се показва, че двете ваксини са предопределени за хора на възраст над 12 години и са първите приспособени бустерни ваксини против COVID-19, предложени за утвърждение в Европейски Съюз. Агенцията ги предлага като бустер за миналите първичния имунизационен курс.

Според специалисти, така като най-разпространените сега подварианти В.4 и В.5 се отличават малко от В.1, имунизациите ще бъдат ефикасни като отбрана против тежко протичане на COVID-19 и против гибел.

Очаква се в най-близко време Европейската комисия да издаде пазарно позволение на двете бивалентни ваксини, с което те ще могат публично да се ползват в страните от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство.

В свое изказване по мотив решението на ЕMA еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду дефинира утвърждението на регулатора като „ значима стъпка за отбраната на европейците против евентуалния риск от есенни и зимни талази от инфекции “.
„ Трябва да сме подготвени да посрещнем още една зима с COVID-19 “, сподели Стела Кириакиду.

Бивалентните Коронавирус ваксини към този момент получиха утвърждение от Американската администрация по храните и медикаментите, както и от лекарствения регулатор на Англия.

Източник: zdrave.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg