Европейска стратегическа автономия – точно така звучи новата мантра на

...
Европейска стратегическа автономия – точно така звучи новата мантра на
Коментари Харесай

Le Monde: Има ли бъдеще европейската отбрана?

" Европейска стратегическа автономност " – тъкмо по този начин звучи новата мантра на Франция за продължение на общата защита на Евросъюза. Предприемачи, депутати и военни, които се събраха на 10 и 11 септември в Париж на конференция за защитата, приказваха единствено за това. Така стартира публикацията на Натали Гибер от френското издание Le Monde.
Франция от дълго време дефинира своята автономност като дарба да „ предугажда, да взима решения и да работи независимо “ във боен проект. Министърът на защитата Флоранс Парли наскоро излезе с апел към предприятията, заявявайки за недопустимостта на това Франция да отпадне от конкуренцията в области като космоса и новите технологии. В изискванията на подбудения от Brexit безпорядък, заканите от страна на Русия и Китай, а също проблемите, идващи от Доналд Тръмп, Париж би желал сътрудници да последват неговия образец. Само че постигането на всичко това просто ей по този начин не се получава.
Залагайте на Европа
" Да се вслушаме в заявката на президента на Съединени американски щати. Неговото обръщение е пределно ясно. Те бяха и си остават наши съдружници и другари, а НАТО към момента е дирек на трансатлантическата сигурност на фона на съществени закани. Но все пак породиха подозрения. Какво би се случило, в случай че на следващия ден на Европа би ѝ се наложило сама за обезпечи своята сигурност? ", съобщи Флоранс Парли. Франция и Германия образуват „ солидно ядро, което разрешава да се развива обща стратегическа просвета “, твърди министърът, без значение от съществуващата разлика в метода в тази сфера. На 26 август Ангела Меркел съобщи следното:
" Трябва да се заложи на Европа, с цел да приказваме в един гласи Германия пое върху себе си огромни отговорности по отбранителните въпроси. "
Предприятията упорстват на значимостта на двустранните планове за „ бойни авиационни системи на бъдещето “ и приканват държавното управление да откри средства за пускане на програмата.
" Идеята на стратегическата автономност пуска корени. В Европейския съвет стана табиет да се приказва за защита и в този момент е налично общо финансиране, което беше просто немислимо през 2009 година “, означи новият шеф в министерството по интернационалните и стратегическите връзки Алис Гитон. „ За нас, французите, „ дружно “ значи „ другите с нас “, " С това би трябвало да се разделим “, призна един френски военачалник. Щабът се застъпва за общоевропейска отбранителна теория, до момента в който военните настояват, че „ няма различен избор, с изключение на да се работи с Германия и да бъде привлечена Англия, без значение от Brexit “.
Първият проблематичен въпрос е потреблението на „ фонда за защитата “ от Еврокомисията, т.е. 13 милиарда евро, които се чака да бъдат отделени за съоръжение на националните армии от 2021 до 2027 година „ Правилата на избирателност би трябвало да доведат до избора на европейска продукция “, се приказва в компанията „ Дасо “. Засега обаче европейският военно-промишлен комплекс (ВПК) се отличава липса на единение и конкуренция. Там има 20 вида изтребители (срещу 6 в САЩ) и 60 наземни оръжейни системи (срещу 5), сподели шефът на компания „ Некстер “. Той също по този начин напомни, че половината от танковете и една пета от артилерийските системи се създават отвън рамките на Европейски Съюз.
Бюрократичен клуб
Независимо от одобряването на „ непрекъснато структурираното съдействие “ в края на 2017 година, реализирането на общи планове съставлява една непроста задача. „ Проведени бяха задълбочени полемики, при нас се появи юридически инструмент в лицето на структурираното съдействие, а страните поеха върху себе си отговорности. Само че някои не се преценяват с тях “, с принуда споделя представител на ВПК. Работата е в това, че без значение от сериозните стъпки в посока предпочитане на европейското, Полша, Швеция, Румъния и Чехия продължиха проектите си за покупки на американско оръжие.
Освен това Париж би трябвало да придаде наличие на „ европейската самодейност за интервенция “. Еманюел Макрон издигна тази концепция по време на послание в Сорбоната през октомври 2017 година без предварителна разработка на предложенията, което сътвори риск за противоречие от страна на Брюксел. Държавният глава тогава приказва за „ общи сили за интервенция, общ бюджет и обща теория на деяние “. Впоследствие той направи по-умерени мащабите на своите проекти. Флоранс Парли изрази страдание по отношение на това, че държавите-членки са разрешили Европа да се трансформира в „ бюрократичен клуб “ и акцентира „ надълбоко прагматичния и пригодим “ темперамент на самодейността. Нея я поддържат девет страни, които имат „ военни благоприятни условия и политическа воля “ Първото политическо заседание ще се организира през ноември в Брюксел. След това щабовете ще разработят спешни сюжети и ще споделят получения по време на интервенции опит.
Прблемът е в тов, че президентът Макрон сложи винистерство на защитата в положение на икономическа война, вместо на опазване на френския суверенитет. Но тази война настройва Франция срещу двама основни съдружници. Съединени американски щати желаят да продават на Европа оръжие и употребяват съществуването му във въоръжеията, с цел да лимитират тяхното потребление. Германия е гневен индустриален съперник, който към този момент спря експорта на създадено дружно с Франция съоръжение, без значение от забраняващия това контракт Дебре Шмидт от 1972 година, съгласно който двете държавни управления се задължават да не си пречат едно на друго.
" Плашим нашите съдружници "
Френски източници допускат, че началото на разискване на тези контракти може да усложни обстановката заради съществуващото политическо равновесие в обединението на Ангела Меркел. В последна сметка, припомнят немците, те имат друго разбиране за външна интервенция. Шефът на комисията по защита в Бундестага Волфганг Хелмих означи, че 86%от популацията е за евакуиране на немските войски от Афганистан и Мали, и че този въпрос е станал доста комплициран в политически проект, откакто го го подхванаха крайнодесните.
Като се има поради, че сътрудниците от сенер и изток залагат на НАТО, и че Еманюел Макрон е направил популистките държавни управления основен обект на рецензия в хода на европейска акция, Франция се оказа в относителна изолираност. " Струва си да се обърне внимание на това, че ние плашим нашите съдружници, доколкото в Брюксел никой не приказва за стратегическа автономност. Трябва да се поддържа политика на деликатни стъпки и никога да не се основава усещането, че ние играем срещу НАТО ", отбелязва френски източник.
" Голямата отговорност на Еропа не значи раздор със Съединени американски щати. Не би трябвало да се не помни, че при 18 сериозни военни благоприятни условия, избрани от НАТО, организацията на 50% зависи от американците " отбелязва посланик. Трябва да бъдем деликатни с американците, тъй като без тях ние няма да създадем нищо ", прибавя боен източник.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР