Европарламентът иска органите на общността за създадат специални стратегии за

...
Европарламентът иска органите на общността за създадат специални стратегии за
Коментари Харесай

Европарламентът иска специални стратегии за региони като Северозапада


Европарламентът желае органите на общността за основат специфични тактики за развиване на изоставащите райони в страните членки, какъвто е казусът със Северозападна България. Именно това е стопански и демографски най-страдащата територия на територията на целия Европейски Съюз. На извършеното през днешния ден съвещание евродепутатите обявиха, че плановете, допринасящи за икономическото и общественото доближаване сред районите в Европейски Съюз, би трябвало да останат приоритет за капиталовите политики на Общността макар натиска върху бюджета й.

Отрицателните последствия от икономическата и финансовата рецесия, изключително за районите с невисок напредък, понижиха ползотворния резултат от бюджетните политики, което докара до съкращения в обществените вложения, подчертаха евродепутатите в резолюция, призната с 488 гласа " за ", 90 " срещу " и 114 " въздържал се " във вторник.

Специално обособени тактики

Освен предпочитано финансиране от Европейски Съюз тези райони се нуждаят от особено обособени тактики, с цел да се преодолеят разликите и да се предложат динамични вероятности за популацията им.

Евродепутатите приканват за ограничения за:

· дефиниране на " изоставащи " райони на равнище NUTS III и по-добре ориентирано финансиране за тях;

· подкрепяне на образованието и професионалното образование, с цел да се понижи безработицата и да се насърчат младежите да останат в съответните региони;

· обезпечаване на по-лесен достъп до заеми за предприятията;

· подкрепяне и възстановяване на ръководството на районните институции; и

· подкрепяне на продуктивни икономически действия като резистентен туризъм, кръгова стопанска система и земеделие.

" Този отчет е продължение на една самодейност, която започнахме през 2015 година с комисар Крецу, за повишение на осведомеността по отношение на провокациите, пред които са изправени изоставащите райони, и по отношение на компликациите, с които те се сблъскват. Тези компликации в допълнение се задълбочиха вследствие на рецесията. Мисля, че е доста значимо да продължим да осъзнаваме жизненоважната роля на кохезионната политика за усилване на конкурентоспособността. Тези райони са в доста неравностойно състояние и подпомагането им е приоритет за Европейския съюз ", означи докладчикът Микела Джуфрида (С&Д, Италия).

" В Европа има 47 изоставащи райони, в които има висока безработица, беднотия, обществено изключване и ниско равнище на вложения. В България изоставащите райони се характеризират с невисок приход. Със своята Резолюция Европейският парламент приканва за тактики, стратегии и дейности, които са съобразени с другите потребности на обособените изоставащи райони. Необходимо е наред със обществените вложения да се обезпечи приоритет и на политиките за реиндустриализация, както и подобаваща композиция на дотации и финансови принадлежности, тъй че да се реализира нужният прогрес. По подобен метод следва да се преодолява сегашната наклонност за изоставащи темпове на развиване на тези райони, която усилва неравенствата ", съобщи от своя страна българският евродепутат Георги Пирински.

Доклад на Европейска комисия по отношение на конкурентоспособността в районите с невисок напредък и ниско развиване, оповестен през април на 2017 година, слага акцент върху 47 изоставащи района в 8 страни членки: " райони с невисок напредък " с БВП непосредствен до междинния за Европейски Съюз, само че с ниски темпове на напредък (в Италия, Испания, Гърция и Португалия), и " райони с ниски приходи " с невисок БВП, само че с окуражителни трендове за напредък (в България, Румъния, Унгария и Полша).

Приблизително един на всеки шест жители на Европейски Съюз живее в изоставащ район (83 милиона жители), от които 32 милиона живеят в райони с ниски приходи и 51 милиона – в райони с невисок напредък.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР