Европа ще насърчава поправката на електроуреди, вместо купуването на нови.

...
Европа ще насърчава поправката на електроуреди, вместо купуването на нови.
Коментари Харесай

ЕС затяга контрола върху изхвърлянето на електроуреди

Европа ще предизвиква поправката на електроуреди, вместо пазаруването на нови. Франция е една от страните, която работи интензивно в тази посока, още преди европейските наставления да бъдат наложени.

Годишно в Европейски Съюз се изхвърлят 35 милиона тона уреди, които подлежат на корекция. За произвеждането на тези артикули се отделят 261 милиона тона замърсяващи газове. Изхвърлянето на електроуреди и техника, които подлежат на корекция, замърсява освен околната среда, само че и коства доста скъпо - 12 милиарда евро годишно. Данни на Европейска комисия демонстрират, че близо 80 % от европейските жители се усещат виновни към опазването на околната среда.

Франция не изчака Европейския съюз и започва своя бонус за ремонт още предходната година. Всеки консуматор, избрал корекция вместо покупка на нов артикул, получава отстъпка сред 15 и 45 евро. Три месеца след въвеждане на бонуса, резултатите са обнадеждаващи - 40 % повече поръчки за ремонт.

За да предизвиква към устойчива стопанска система, Европейският съюз ще изисква от производителите на техника да оферират аварийни елементи и ремонт на налични цени в продължение на най-малко 10 години след стартирането на артикул на пазара. Франция от години е пионер и във връзка с опцията за ремонт. Задължителен
Всичко за Вашата сватба
дигитален показател осведоми потребителя какъв брой изправим е продуктът, който желае да купи.

В Брюксел, локална организация от години дава нов живот на изхвърлената електроника, която ремонтира и дава на хора с лимитирани благоприятни условия. „ Събираме електрониката, която компаниите изхвърлят, и я разделяме съгласно положението ѝ. Поправяме всичко, което може да бъде ремонтирано, а другото рециклираме ", изясни генералният шеф на " Circular Brussels " Дани Шуа. Рециклирането обаче е последна опция, единствено в случай че в действителност няма късмет за корекция. Дани съпоставя техниката втора ръка с модата: „ Хората си мислят, че техниката втора ръка е единствено за тези, които не могат да си разрешат нова, само че ние се опитваме да покажем, че това не е по този начин. Преди години и на облеклата втора употреба се гледаше като на облекло за небогати, само че виждате през днешния ден по какъв начин всичко, което е винтидж е настоящо и съвременно. Защо това да не се случи и с електрониката? Един по-стар, ремонтиран преносим компютър да вземем за пример ви е изцяло задоволителен, с цел да изпратите имейл или за достъп до интернет ".

Европейска комисия стяга контрола към фирмите, предлагащи артикули с
Всичко за Вашата сватба
подвеждащи „ зелени " етикети. За да постави върху продукта си обозначение като „ натурален ", „ климатично безпристрастен " или „ рециклиран ", компанията ще би трябвало да извърши научно обоснована оценка, с цел да потвърди, че той в действителност е подобен. Правилата целят да оказват помощ на потребителите да схванат кои артикули са в действителност екологични и носят действителни изгоди за околната среда. „ Ако фирмите пуснат артикул с подправен етикет на пазара и бъдат хванати, ще бъдат подведени под правосъдна отговорност. Може да получат възбрана за продажбата на подобен артикул на европейския пазар, или да бъдат санкционирани, само че всичко зависи от размера на закононарушението ", съобщи комисарят по околната среда на Европейски Съюз Виргиниюс Синкевициус.

Ако бъде призната от Парламента и Съвета на Европейски Съюз, самодейността може да влезе в действие от следващата година.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg