Европа е на вълните на 16 –то футболно първенство, което

...
Европа е на вълните на 16 –то футболно първенство, което
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 15 юни е създадена УЕФА

Европа е на вълните на 16 –то футболно състезание, което ще премине през 11 разнообразни града в 10 страни, а на 15 юни 1954 година, тъкмо половин век след основаването на ФИФА – в Базел се пръква и европейската централа УЕФА.

Това става след съвещания сред италиански, френски и белгийски асоциации. До 1959 година основната централа е ситуирана в Париж, а от 1995 година седалището се реалокира трайно в Нион, Швейцария.

Първоначално съставът на Европейският футболен съюз е от 25 страни, а след 90-те членуващите внезапно нарастват на 55 страни.

Kак става това в случай, че на политическата карта има тъкмо 50 самостоятелни страни? Част от членките на УЕФА не са суверенни страни, само че са под надзор на по-голяма приета суверенна страна в подтекста на интернационалното право. Те включват 4-те съставни страни във Англия -Англия, Северна Ирландия, Уелс, Шотландия, както и Гибралтар и Фарьорските острови. Има и трансконтинентални страни - Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Турция, както и азиатските Казахстан и Израел.

Едно от първите огромни мероприятия, които управлява УЕФА след основаването си е юношеския шампионат за футболисти до 19 години – с хазаин България, която пред 1959г. съумява и да завоюва влиятелната купа с победа над Италия пред 50 хиляди фенове на стадион Васил Левски.

На 15 юни 1969 година по време на премиера на пиесата на Георги Марков " Аз бях той " в Сатиричния спектакъл представлението е спряно и неразрешено. Това кара известния публицист и сценарист да напусне страната, с цел да избегне гонене.

След като емигрира на Запад, той стартира работа като радиоводещ в британската социална станция " Би Би Си ", американската " Свободна Европа " и немската " Дойче веле ". В интервала 1975 година - 1978 година Марков основава " Задочни репортажи " — очерци и разбори за живота в социалистическа България, които се излъчват всяка седмица по Радио " Свободна Европа " с рецензии към минусите на социалистическия строй и персонално към Тодор Живков.

А това пък е хипотетичната причина за трагичната развръзка, която се разиграва в британската столица. На 7 септември 1978 г против Марков е осъществено нападение, замаскирано като махленски случай, при който писателят е прострелян с дребна отровна сачма. След няколко дни на безуспешни опити за лекуване, Георги Марков издъхва на 11 септември 1978 година

Убийството му провокира доста необятен публичен резонанс и оказва се като „ българският чадър “. Разследването му се води както в Обединеното кралство, по този начин и в България, само че е безуспешно. Не са открити нито поръчителят, нито директният му причинител.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР