Евролидерите се съгласиха, че Общността трябва да поеме по-голяма отговорност

...
Евролидерите се съгласиха, че Общността трябва да поеме по-голяма отговорност
Коментари Харесай

ЕС поема по-голяма отговорност за отбраната и сигурността си

Евролидерите се съгласиха, че Общността би трябвало да поеме по-голяма отговорност за сигурността си . Те също считат, че Европейски Съюз би трябвало да бъде мощен сътрудник на НАТО и Съединени американски щати , осведоми Агенция Франс Прес.

От десетилетия се води спор каква роля Европейски Съюз би трябвало да играе в областта на защитата . Държавите членки постоянно показват отвращение да интегрират въоръжените си сили.

" Искаме да действаме по-стратегически, да защитим нашите ползи и да насърчаваме нашите полезности ", написа в " Туитър " ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция.

" Трябва да повишим качествата си да действаме самостоятелно и да укрепим съдействието с нашите сътрудници ", добави той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг взе участие на диалозите на фона на опасенията, че дейностите на Брюксел могат да подкопаят Алианса в миг , когато новият президент на Съединени американски щати Джо Байдън желае да укрепи военния съюз.

Столтенберг разяснява преди диалозите, че е безусловно явно, че би трябвало да работят дружно.

Франция упорства за " стратегическа автономност " .

" На фона на все по-голямата международна неустойчивост Европейски Съюз би трябвало да поеме по-голяма отговорност за сигурността си ", се споделя в заключението след диалозите на евролидерите.

27-те страни означават, че ще търсят усилване на партньорството на Европейски Съюз с НАТО и ще работят в по-тясно съдействие с новото американско ръководство при Байдън.

" Това световно съдействие ще извлече изгоди от по-силен Европейски Съюз в областта на сигурността и защитата ", написа още в известието.

Лидерите се концентрираха върху това Европа по-добре да се пази от хакерски атаки . Те желаеха от Брюксел да приготви пътна карта за усилване развиването на стратегически технологии.

Френският президент Еманюел Макрон разяснява, че Европа се нуждае да " планува новите форми на опасност : кибер, морска, галактическа и въздушна ".

През последните години упоритостите на Европейски Съюз за обща защита са одобрявани от множеството страни. Всички страни като се изключи две се подписаха под Постоянното структурирано съдействие (ПСС) за увеличение на съдействието.

С отдръпването на Англия от Европейски Съюз Общността губи военна и дипломатическа тежест, само че в това време е отхвърлен гневен конкурент на всичко, което може да докара до основаване на европейска войска.

Европейски Съюз се пробва да приложи общ проект за финансиране на планове във военната промишленост.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел се пробва да дефинира " стратегически компас ", тъй че всички страни да имат по-обединена визия.

" Трябва да реализираме общо схващане за провокациите и заканите пред Европейски Съюз. ..за да предложим способи за справяне с тях взаимно ", съобщи Борел.

Дипломати оповестиха, че Брюксел е получил поддръжката на администрацията на Байдън за тези старания , когато държавният секретар Антъни Блинкън е разговарял с външните министри на страните членки в понеделник.

Висш представител на Европейски Съюз призна, че предлагането за европейска автономност тормози някои в блока, които гледат на НАТО като опора против по-голямата настъпателност на Москва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР