Еврокомисията ще следи дали фермерите изпълняват изискванията за да получават

...
Еврокомисията ще следи дали фермерите изпълняват изискванията за да получават
Коментари Харесай

Брюксел ще следи фермерите от Космоса

Еврокомисията ще следи дали фермерите извършват условията с цел да получават дотации от Брюксел със спътници от Космоса, като задачата е да се понижи бюрокрацията. Това заяви Марио Милушев, шеф “Развитие на селските региони и предприсъединителна помощ “ в Европейска комисия по време на разискване на предложенията за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), провело се в София.

По думите му, също по този начин има софтуерна опция селските стопани да бъдат предупреждавани онлайн, в случай че са установени нарушавания, да вземем за пример противоречие сред заявената обработваема повърхност и действително подпомаганата. Милушев напомни, че Европейска комисия в плана на новата ОСП се залага на опростяване на процедурите по контрола и понижаване на отпусканите средства за огромните ферми.

Според него служители от Брюксел повече няма да вършат инспекции на място за осъществяване на плановете, финансирани от земеделските фондове на Общността, а това ще се прави на национално равнище. „ В момента в България 5% от фермерите получават 59-60% агросубсидиите, а останалите 40 на 100 се падат на едвам 4% от селските стопани “, изясни той, цитирайки статистика на Европейска комисия, написа Монитор.

Според въпросните данни понастоящем директните заплащания поддържат устойчивостта на 7 млн. стопанства в Евросъюза, които обгръщат 90% от обработваемата земя в страните членки. На огромните стопанства в Общността, които са към 80 хиляди и ръководят 44,2 млн. ха земя и получават 9 милиарда евро непосредствено подкрепяне. Семейните стопанства от 5 до 250 ха получават 29,3 милиарда евро, като броят им е 3,29 млн. и обработват 107,4 млн. хектара ниви. Малките ферми до 5 ха, ръководят 7,7 млн. ха аграрни площи и получават 2,4 милиарда евро.

Българските фермери вземат по към 215 евро на хектар, при приблизително равнище за Европейски Съюз - по 270 евро. Данните на Европейска комисия сочат още, че една пета от земеделските стопани в Общността получават 80% от директните заплащания, само че те обезпечават огромна част от приходите на фермерите. Без тях да вземем за пример в Люксембург и Финландия земеделието ще е губещо. Само в Чехия и Естония приходите на земеделците от ОСП са над междинната брутна заплата в тези страни. В България и Словакия те са равнището й, а в останалите - надалеч под него. По време на полемиката български производители показаха опасенията дали и в идващия програмен интервал огромните фермери няма още веднъж да получават повече, както е сега. Мария Степанчева, от Асоциацията на биволовъдите в България попита каква е гаранцията, че няма както и в този момент няма да останата пари за биопроизводителите. Според Марио Милушев след 2020 година всяка страна ще може да дефинира кои браншове от селското стопанство да бъдат с приоритет и да трансферира средства главно към тях.

„ Споровете дали да останат директните заплащания не престават. Част от огромните страни са срещу тях, тъй като не съответствали на разпоредбите на конкуренцията “, изясни той. Елица Живкова от дирекция „ Земеделие и развиване на селските райони” на Европейската комисия изясни, че по пазарните ограничения средствата за идващия програмен интервал ще са с 4% по-малко, като изключението е за за подкрепяне на пчеларството и за схемите за плодове и мляко за учениците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР