Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен

...
Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен
Коментари Харесай

Еврокомисар Витянис Андрюкайтис участва в дебат за здравословното хранене

Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните сложи като главен проблем за решение - потреблението на разнообразни съставки в една и съща хранителна стока в страните от Западна и Източна Европа. Това основава и предпоставката да се приказва за " двоен стандарт ". Според Витянис Андрюкайтис, който взе участие в разговор с жителите в София, това не би трябвало да се разрешава.


В полемиката ръководителят на земеделската комисия Десислава Танева настоя разпоредбите да се трансформират, тъй че продуктите да бъдат с едно и също качество в целия Европейски Съюз. Диалогът беше проведен от Представителството на Европейската комисия у нас.

Основните въпроси бяха свързани с рисковете от потреблението на Е-та и други добавки в детските храни, компликациите пред производителите да дадат първокласен и наличен като цена артикул и двойния стандарт при храните.

Еврокомисар Андрюкайтис посочи, че макар полемиката, мониторингът на Европейски Съюз демонстрира, че нито една страна до момента не е докладвала, че избрана храна е нездравословна или рискова.
Витянис Андрюкайтис - eврокомисар по опазване на здравето и сигурност на храните: Много значим е въпросът по какъв начин да се понижи потреблението на сол, захар и трансмазнини в храните, които водят до затлъстяване, диабет и сърдечно съдови болести. Според мен изключително значима е информацията, която получават потребителите в магазина. Хората да могат да видят етикета и да кажат: аз няма да купя този артикул.Десислава Танева - ръководител на парламентарната комисия по земеделието и храните: Разбирането за качество е субективно при всеки консуматор. Това не можем да променим. Но можем да променим нещата по този начин, че купувайки даден артикул в дадена страна членка, потребителят да бъде сигурен, че продуктът е еднакъв в целия Европейски Съюз.
Зам. омбудсманът Диана Ковачева означи паниката у нас от двойния стандарт при детските храни и прикани за промени в еврозаконите, които да не ги позволяват. Еврокомисарят отговори, че не трябва да се насажда боязън у хората, само че въпреки всичко призна, че някои производители прибавят неразрешени съставки, с цел да удължат периода на валидност на храните.
Витянис Андрюкайтис - eврокомисар по опазване на здравето и сигурност на храните: Наистина 25% от децата са с наднормено тегло поради храните. Трябва да се подхващат ограничения и аз ще се веселя, в случай че това стане по време на българското европредседателство. Бих приветствал да вземем за пример, в случай че в детското меню захарта се замести с мед.
Десислава Танева посочи, че опити за това за правени, само че до момента са без триумф. Според нея решението е да се усилят бюджета на програмата " Училищен плод и учебно мляко ", която към този момент е по общ правилник.

Български производители на плодове и зеленчуци приканиха за по-лесен достъп на тяхната продукция до крайните консуматори и еднакъв старт за всички, които съблюдават разпоредбите. Комисар Андрюкайтис изясни, че предстоят промени в общата селскостопанска политика и сигурно част от тях ще бъдат свързани с качеството на храните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР