Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис поздрави

...
Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис поздрави
Коментари Харесай

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви Еврокомисията

Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис поздрави през днешния ден българските управляващи за дейностите по предотвратяването на разпространяването на чума по животните.

Искам да изразя откровената си поддръжка за българското държавно управление, българските ветеринарни управляващи и българите, които схващат ситуацията на място, съобщи той пред български репортери в Брюксел. " От наша позиция на място са подхванати доста ефикасни и нужни ограничения. Те са изцяло в сходство с нашите рекомендации и правила ", добави той.

Трябва още веднъж ясно да се каже, че тази болест се предава в директен контакт сред животните. Разпространението на заболяването не става посредством медиатори, означи еврокомисарят. Той прикани да се обърне внимание на човешките дейности и на хората да бъде припомнена възбраната за противозаконна търговия с животни и месо. " Хората имат задължението да следват разпоредбите. Няма подозрение, че за хората това са мъчителни картини. Много е мъчно на хората да го одобряват. Важното е, че нужните ограничения са подхванати ", разяснява Андрюкайтис във връзка избиването на болните животни.

Той означи, че стопаните получават доста високи компенсации - над 250 лв., над пазарната цена. " Еврокомисията напълно поддържа в това отношение българските управляващи. Европейски ветеринари към този момент са на място и работят със своите български сътрудници. Добре е, че компенсациите бяха бързо изплатени ", добави еврокомисарят.

По неговите думи заразяването на животните няма нищо общо с биотероризъм. " Хората би трябвало да схванат, че доста заболявания се дължат на изменението в околната среда, в природата. През 2011 година имаше сходни случаи в България, българските управляващи се оправиха доста добре ", разяснява той.

" Прилагането на строги ограничения е нужда, тя би трябвало да бъде възприета. Рано е да се приказва за идната стъпка, за имунизациите, тъй като те биха трансформирали статута на България като експортьор на овче и козе месо. Това е доста сензитивен въпрос, който би трябвало да бъде решен от българските управляващи и учените. Еврокомисията е отсреща, с цел да помогне ", съобщи Андрюкайтис.

" Знам, че някои политици си играят с възприятията на хората. Важно е обществото да бъде осведомено, с цел да схваща какво се случва. Всички се сблъскваме с подправени вести и агитация, постоянно възприятията имат значима роля, някои си играят с тях - на всички места по света. Възможностите за корист с възприятията на хората се уголемяват от ден на ден. Важно е да подаваме верните послания в точния момент, да бъдем открити. В случая става дума за прехраната на засегнатите хора, за българския експорт на месо. Можете ли да си визиите последствията за стопанската система и хората, в случай че страната бъде затворена за експорт на животинско месо ", попита еврокомисарят.

" Въпросите са доста комплицирани, а опростяването е главното предизвикателство. Опростенчеството се популяризира доста бързо, " Facebook " е цялостен със експерти по всички въпроси. Става дума за усеща, само че няма нищо общо с действителността и науката. Трябва да използваме теоретичен метод. Съветвам хората да взимат учредени на науката решения ", добави еврокомисарят. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (32)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР