Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на
Коментари Харесай

ЕК разочарована от решението България и Румъния да останат извън Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз показаха отчаяние от решението на европейските вътрешни министри да отхвърлят предлагането за приемане на България и Румъния в Шенген. Както Българска телеграфна агенция заяви, решението бе отхвърлено с 25 гласа " за " и два " срещу " при належащо единогласие.

Йохансон съобщи, че българите и румънците заслужава да бъдат пълноправно в Шенген, да имат достъп до свободното придвижване напълно. Имате мощната поддръжка от съвсем всички страни от Европейски Съюз, от Европейската комисия, добави тя.

Аз също съм разочарована, съобщи Йохансон. Работата на комисията е да бъде оптимистична и да подхваща стъпки напред. Ще продължим и съм уверена, че двете страни ще бъдат признати в този мандат на Европейска комисия (до 2024 година - бел. кор.). Еврокомисарят разясни, че механизмът за съдействие и инспекция във връзка с България завърши през 2019 година във връзка настояването на Холандия за нов отчет по този механизъм.

Чешкият външен министър Вит Ракушан уточни, че разширението на Шенген е била една от най-високите цели на Чешкото председателство. За първи път от повече от десетилетие Шенген се уголемява, означи той във връзка приемането на Хърватия от 1 януари следващата година. Благодаря за изключителното съдействие на българските и румънските сътрудници. Много скърбя, че не се реализира позитивно решение, добави той.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР