Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че ще посети Малта

...
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че ще посети Малта
Коментари Харесай

Еврокомисията не се отказва от натиска срещу прането на пари в Малта

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова съобщи, че ще посети Малта в идващите седмици, с цел да ревизира ограниченията на страната против прането на пари, както и по какъв начин върви следствието на убийството на проверяващия публицист Дафне Каруана Галиция, съобщи " Ройтерс ".

Визитата й ще ускори натиска върху Малта, откакто предходната година в резолюция Европейският парламент изрази " съществено безпокойствие " за политическата самостоятелност и прането на пари на острова. Резолюцията бе призната, откакто малтийският публицист Дафне Галиция, която водеше акция против корупцията, бе убита с кола бомба.

Йоурова съобщи, че възнамерява да посети Малта до юни, с цел да разиска " няколко " отворени въпроса с управляващите. Решението й идва откакто група локални и интернационалните медийни групи, в това число " Ройтерс ", започнаха да работят по разкритията на Каруана Галиция по самодейност, наречена " Проектът Дафне ".

Малта, дружно с още няколко страни от Европейски Съюз, е изправена пред наказателна процедура поради закъснение в приемането на новите европейски правила против прането на пари. Йоурова сподели, че желае да повдигне този въпрос по време на идната й аудиенция.

Досега трима индивида са упрекнати за осъществяването на убийството, само че полицията към момента не е разкрила кой е поръчал убийството.

Йоурова уточни още, че ще разиска малтийската стратегия за продажба на поданство на богати човеци.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс акцентира, че паспортите на Европейски Съюз могат да се продават единствено на хора, които имат ясна " доказуема " връзка със страна от Европейски Съюз.

Тимерманс съобщи, че няма да остане необърнат камък в търсенето на поръчителя на убийството в Малта на проверяващия публицист Дафне Галиция, съобщи Българска телеграфна агенция. Ще вземем поради всички новооткрити обстоятелства, добави той във връзка подхванатото следствие на публицисти от целия свят, които се базират на уликите, открити приживе от Галиция. Ще вземем нужните ограничения, без значение до кого ни отведат обстоятелствата - управляващите или финансови организации, добави той. Трябва да бъде открито освен кой е подготвил и задействал гърмежа, а и кой го е поръчал, уточни Тимерманс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР