Евродепутатите приеха на 23 юни обновения устав, който засилва правомощията

...
Евродепутатите приеха на 23 юни обновения устав, който засилва правомощията
Коментари Харесай

Европейският омбудсман има право да разследва злоупотреби

Евродепутатите одобриха на 23 юни актуализирания правилник, който ускорява пълномощията на европейския омбудсман.  Европейският омбудсман цели да отбрани ползите на европейските жители и да проверява случаи, в които има съмнения, че институция или орган на Европейски Съюз е работил в нарушаване на закона или на положителните административни практики. Такива случаи могат да се отнасят да вземем за пример до административни нередности, дискриминация, корист с власт или безучастие.

Обновеният правилник удостоверява правото на омбудсмана да организира следствия освен при съществуване на недоволства, само че и по лична самодейност, изключително при съществени и систематични нарушавания на органи на Европейски Съюз. Правилата регламентират достъпа на омбудсмана до класифицирана информация на блока в хода на следствие. Информация може да бъде търсена и от управляващите на страните членки.

В пленарен дебат за новите правила на 9 юни в наличието на настоящия европейски омбудсман Емили О‘Райли докладчикът на Парламента Паулу Ранжел (ЕНП, Португалия) съобщи, че омбудсманът би трябвало да бъде „ самостоятелен орган, свободен да работи както сметне за добре “. Той уточни, че Екологичен потенциал, както и другите европейски институции, може и следва да бъде разследван: „ Общо взето ние споделяме: „ Искаме да бъдем обект на контрол, желаеме нашите процедури да бъдат обсъждани “ “.

Европейският омбудсман се избира от Европейския парламент при започване на всеки законодателен мандат. В бъдеще претендентите за поста ще би трябвало да не са били членове на Европейския парламент, на Европейския съвет, на Комисията или национални държавни управления в двете години преди номинацията. Това условие цели да запази независимостта на омбудсмана.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР