Евродепутатите подкрепиха с резерви зелената сделка на председателката на Еврокомисията

...
Евродепутатите подкрепиха с резерви зелената сделка на председателката на Еврокомисията
Коментари Харесай

ЕС иска държавният бюджет да стане еко

Евродепутатите поддържаха с запаси зелената договорка на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, чиято цел е да направи огромна промяна на европейската стопанска система до 2050 година поради климата. Очаква се планът да глътне 1 трилион евро в идващите 10 години. Затова Европейската комисия и Народното събрание имат намерение да убедят страните членки да " екологизират " националните си бюджети, защото " забележителна част от финансирането, което се изисква от Зеления пакт, ще би трябвало да пристигна от бюджетите от страните членки ".

По информация на Mediapool българските евродепутати от Европейската национална партия, в това число всички от ГЕРБ, само че без Радан Кънев са дали своят вот " въздържал се " по резолюцията за договорката. Кънев дружно със социалистите и либералите е бил " за ", до момента в който Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от Вътрешна македонска революционна организация са дали своят вот " срещу ".

Освен че Европейски Съюз ще упорства България да харчи доста повече пари от бюджета си за екология, Зеленият пакт ще засегне мощно българската енергетика и по-специално въглищния регион " Марица Изток ", само че и също и други браншове като превоза и земеделието. Целта е да се реализиран нулеви въглеродни излъчвания към 2050 година

Тъй като част от евродепутатите са обезпокоени от високата обществена и икономическа цена на " зелената договорка ", те упорстват Европейска комисия да създаде механизъм за компенсиране на засегнатите от смяната. Той ще включва оповестения преди ден Фонд за обективен преход, чиято цел ще бъде " никой да не бъде зарязан " и ще подкрепя работещите в замърсяващите браншове на стопанската система.

В края на 2019 година беше оповестено, че Европейската капиталова банка сменя тактиката си и от 2021 година към този момент няма да отпуска заеми за рандеман на въглища и газ. Според зелената договорка тя би трябвало да се трансформира в Банка на Европейски Съюз за климата и до 2025 година 50% от нейните интервенции би трябвало да бъдат в региона на екологията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР