Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от

...
Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от
Коментари Харесай

Европарламентът призова за по-строги правила за защита на пчелите от пестициди

Евродепутатите отхвърлиха занижените ограничения от страните членки и желаеха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за отбрана на пчелите.

Проектопредложението на Европейската комисия имаше за цел да включи в правото на Европейски Съюз насоките от 2013 година на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) за понижаване на използването на пестициди, които вредят на пчелите. Насоките на ЕОБХ разказват по какъв начин пестицидите би трябвало да бъдат тествани, с цел да се оцени съответно тяхното остро и хронично влияние върху пчелите. Съгласно първичното предложение на Европейска комисия, пестицидите трябваше да останат на пазара единствено при изискване, че сполучливо преминат тези нови проби.

Повечето страни членки на Европейски Съюз, обаче, се опълчиха на наредбите, принуждавайки Комисията да направи компромис и да задържи единствено тези, които пазят пчелите от остро токсично излагане.

Съгласно резолюцията на Парламента, призната в сряда, е неприемливо страните членки да се опълчват на цялостното използване на насоките от 2013 година на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) по отношение на пчелите. Предложените ограничения вкарват промени единствено във връзка с казуса с острата токсичност за пчелите, само че не засягат казуса с хроничната токсичност при медоносните пчелите, както и при земните и самотните пчели. Освен това текстът на Комисията не показва най-новите развития в региона на научните и механически знания и не би трансформирал равнището на отбрана, което към този момент съществува, се споделя в текста на признатата резолюция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР