Евродепутатите искат повече и по-добри отговори от Силви Гулар. Французойката,

...
Евродепутатите искат повече и по-добри отговори от Силви Гулар. Французойката,
Коментари Харесай

Френският кандидат за комисар може да бъде изслушана втори път от Европарламента

Евродепутатите желаят повече и по-добри отговори от Силви Гулар. Французойката, номинирана за еврокомисар по вътрешния пазар, не съумя да убеди по време на чуване в сряда депутатите от отрасловите комисии в Екологичен потенциал, че са били изяснени всички правни и етични подозрения към нея. Тя ще се изправи пред нов кръг от писмени въпроси, а може би и пред второ чуване, написа " Политико ".

Представители на основни политически групи се срещнаха, с цел да обсъдят кандидатурата й след чуването. Според двама евродепутати, взели участие в диалозите, всички групи, като се изключи тази на Гулар, центристката " Обнови Европа ", са поискали да бъдат изпратени три спомагателни въпроса, фокусирани върху правни и етични опасения.

" Имаше съвсем единогласие за правенето на въпросите ", сподели Виржини Жорон, френски крайнодесен евродепутат, съгласно която единствените, дали своят вот срещу, са били от " Обнови Европа ". По думите на Жорон проблемите са свързани с прозрачността и интегритета.

Полският евродепутат Марек Краснодембски от групата Европейски консерватори и реформисти удостовери, че евродепутатите ще изпратят още писмени въпроси на Гулар.

Евентуалното й отменяне ще е голям удар за бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, откакто правната комисия на Европарламента блокира нейните претенденти за еврокомисари от Унгария и Румъния поради спор на ползи.

Според източник от Екологичен потенциал, представен от EurActiv, " ЕНП и социалдемократите изгубиха своите претенденти. Сега те желаят да си отмъстят с претендент от " Обнови Европа ".

Заради едва показване полският претендент за еврокомисар също може да би трябвало да дава отговор на спомагателни запитвания.

Провал на Гулар би провокирал и сериозен ужас за френския президент Еманюел Макрон, който е непосредствен до нея и употребява политическата си мощ, с цел да подсигурява, че тя ще получи огромно и авторитетно портфолио, обвързвано с надзора на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Макрон пробва да показа себе си и политическото си семейство " Обнови Европа " като водещи обновяването на Европейски Съюз и на неговите институции.

Гулар бе изслушана от евродепутати от комисиите по индустрия и по вътрешен пазар, отговарящи за въпроси, включени в нейното портфолио.

Гулар даде обещание да " почете резултата " от правосъдната инспекция по отношение на фиктивни назначения за сътрудници на евродепутати, настоя, че е " чиста " и прикани евродепутатите да уважат нейната " хипотеза за непорочност ". Попитана дали ще подаде оставка от Европейската комисия, в случай че бъде наказана, тя отговори: " Очевидно ще уважа един подобен резултат, само че за мен това е предполагаем въпрос ".

Тя въпреки всичко сподели, че от 90-те години във Франция има процедура всеки разследван министър да подаде оставка, само че добави, че в евроинституциите сходна процедура не съществува.

Гулар не съумя да убеди евродепутатите по въпросите за следствието и за нейната работа в института Berggruen до момента в който е била евродепутат. Базираният в Калифорния тинк-танк е плащал на Гулар над 10 хиляди евро на месец преди налози, с цел да работи като " специфичен консултант ".

" Надвиснали са подозрения над кандидатурата на Силви Гулар ", разяснява Кристиан Елер, координаторът на Европейската национална партия в комисията по индустрия. По думите му тя не е съумяла да отговори на доста въпроси към правосъдните й проблеми във Франция, само че и за Европейски Съюз. Служител от групата на социалистите и демократите изрече същото мнение.

Преди срещата на групата си Виле Ниинисто, координатор на Зелени/Европейски свободен алианс в промишлената комисия, сподели: " Ще желаяме втори кръг писмени въпроси за нея; главно за изясняване какви съответни законодателни оферти желае да показа за усилване на кръговата стопанска система и справяне с последствията от абсурда " дизелгейт ".

Ако комисиите не престават да не са удовлетворени, откакто Гулар отговори на новите писмени въпроси, ръководителят на Европарламента и водачите на политическите групи там може да провеждат второ чуване.

Обект на правосъдно следствие по случая с фиктивните назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично придвижване (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското държавно управление, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше показана новата комисия. Разследвана в същото време и от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), тя към този момент одобри да възвърне на Европейския парламент сумата от 45 хиляди евро поради един от своите сътрудници.

Франсоа-Ксавие Белами, френски евродепутат от ЕНП, стартира чуването като попита Гулар дали приема съществено мандата си. " Как да разберем, че това, което ви накара да се оттеглите от държавното управление във Франция, не ви пречи да извършване с нужното успокоение и самостоятелност работата на комисар? "

Жорон, от крайнодясната партия Национален общ брой, я попита за работата в Berggruen: " Колко французи печелят 13 хиляди евро, с цел да се обаждат по телефона? "

Притисната още повече по тази тематика от евродепутатите, Гулар сподели, че " съжалява " за обстановката и " схваща доста по-добре " за какво парите " може да са обезпокоили хората ". " Признавам, че тези суми са високи ", уточни Гулар, като в това време отбрани работата си в института като метод да " прави неща с хора, които имат въздействие и гений ".

Политическата й група опита да я зашити след чуването. " Тя е верният човек на вярното място да управлява основното портфолио за вътрешния пазар ", разяснява след чуването Дита Харанзова, зам.-председател на Екологичен потенциал и координатор на " Обнови Европа " за комисията по вътрешен пазар.

По създание

EurActiv разяснява, че чуването не е било фокусирано толкоз доста върху същността на портфолиото на претендента. EUObserver отбелязва, че 11 от 25 евродепутати, задали въпроси, са пренебрегнали портфолиото й и са я питали за финансовите й въпроси.

Но що се отнася до ресора Гулар показва положителни знания за дилемите си. Отговаряше на въпросите на четири разнообразни езика – умеене, с което малко други претенденти могат да се похвалят.

Изрази мнение, че европейската промишленост ще би трябвало да " премине през дълбока промяна ", с цел да се съревновава на международната сцена. По думите й ще би трябвало да се влага в нови технологии, като самостоятелни коли и нискоемисионни промишлености. Законите на Европейски Съюз за софтуерните колоси като " Facebook " ще би трябвало да намерят " баланс " сред свободата на словото и блокирането на " хората, (които) подбуждат към ненавист онлайн ", добави тя.

Накрая евродепутатите я приветстваха.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (507)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР