Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало разследването по т.нар.

Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало разследването по т.нар. ...

Евродепутати питат Борисов за Барселонагейт и чекмеджето


Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало разследването по т.нар. Барселонагейт за предполагаемо пране на пари, в което е замесен премиерът Бойко Борисов. В Испания тече разследване и българските институции очакват информация по него, но междувременно какво се прави в София, предвид че първо сигналът е подаден в България, интересуват се евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация на ЕС. Те са изпратили 14 допълнителни въпроса до българското правителство и Главната прокуратура, след като останаха недоволни от двете си срещи с техни представители на 28 август 2020 г. и 8 януари 2021 г. Те очакваха да се срещнат с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които обаче изпратиха свои заместници.

Депутатите в ЕП искат да знаят и дали се работи по случаите с изтеклите в публичното пространство видео и аудио записи, както и снимки на министър-председателя и жилището му, на които се виждат златни кюлчета и евро банкноти в чекмедже на нощно шкафче. Интересуват се какво означава казаното от самия Бойко Борисов, че има черен пазар за компромати в България. Ако има разследване, на какъв етап е то, питат те.

От Брюксел искат повече подробности за работата на прокуратурата по отношение на аудиозаписа с гласа на премиера, разпространен през юни 2020 г. След като заключението е, че записът е автентичен, но не е извършено престъпление, означава ли това, че техническата експертиза в България доказва, че гласът е на Бойко Борисов, питат европейските депутати. С оглед на големия публичен интерес към случая и като се има предвид, че прокуратурата по други случаи от голям обществен интерес публикува информация за работата си, дали ще представите техническата експертиза и действията, предприети по този конкретен казус, интересуват се те. Установили ли сте хората, с които премиерът говори, проверявате ли опит за търговия с влияние, са други от въпросите.   

Фактът, че мониторинговата група продължава да задава въпроси, означава, че европейските депутати нямат намерение да се откажат от детайлното наблюдение на ситуацията в България, колкото и правителството в София да се опитва да затруднява диалога, коментира евродепутатката от левицата Елена Йончева. Тя припомни, че в правомощията на групата е да инициира мисии за проучване на проблемите на място, но заради ситуацията с COVID-19 засега се използват другите инструменти за работа. Анализите и заключенията на групата могат да станат част от документите, въз основа на които Европейският парламент оценява спазването на върховенството на закона в държавите-членки.

Източник: segabg.com