Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало разследването по т.нар.

...
Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало разследването по т.нар.
Коментари Харесай

Евродепутати питат Борисов за Барселонагейт и чекмеджето

Евродепутати са запитали българската Главна прокуратура докъде е стигнало следствието по т.нар. Барселонагейт за хипотетично пране на пари, в което е забъркан министър председателят Бойко Борисов. В Испания тече следствие и българските институции чакат информация по него, само че в това време какво се прави в София, предвид че първо сигналът е подаден в България, интересуват се евродепутатите от Мониторинговата група за народна власт на Европейски Съюз. Те са изпратили 14 спомагателни въпроса до българското държавно управление и Главната прокуратура, откакто останаха недоволни от двете си срещи с техни представители на 28 август 2020 година и 8 януари 2021 година Те чакаха да се срещнат с премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, които обаче изпратиха свои заместници.

Депутатите в Екологичен потенциал желаят да знаят и дали се работи по случаите с изтеклите в общественото пространство видео и аудио записи, както и фотоси на министър-председателя и жилището му, на които се виждат златни кюлчета и евро банкноти в чекмедже на нощно шкафче. Интересуват се какво означава казаното от самия Бойко Борисов, че има черен пазар за компромати в България. Ако има следствие, на какъв стадий е то, питат те.

От Брюксел желаят повече детайлности за работата на прокуратурата във връзка с аудиозаписа с гласа на премиера, публикуван през юни 2020 година След като заключението е, че записът е достоверен, само че не е осъществено закононарушение, значи ли това, че техническата експертиза в България потвърждава, че гласът е на Бойко Борисов, питат европейските депутати. С оглед на огромния обществен интерес към случая и като се има поради, че прокуратурата по други случаи от огромен публичен интерес разгласява информация за работата си, дали ще визиите техническата експертиза и дейностите, подхванати по този съответен проблем, интересуват се те. Установили ли сте хората, с които министър председателят приказва, проверявате ли опит за търговия с въздействие, са други от въпросите.   

Фактът, че мониторинговата група продължава да задава въпроси, значи, че европейските депутати нямат желание да се откажат от детайлното наблюдаване на обстановката в България, колкото и държавното управление в София да се пробва да затруднява разговора, разяснява евродепутатката от левицата Елена Йончева. Тя напомни, че в пълномощията на групата е да инициира задачи за изследване на проблемите на място, само че поради обстановката с COVID-19 към този момент се употребяват другите принадлежности за работа. Анализите и заключенията на групата могат да станат част от документите, въз основа на които Европейският парламент прави оценка спазването на върховенството на закона в държавите-членки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР