Евродепутати предупредиха, че настоящата ситуация в Босна и Херцеговина може

...
Евродепутати предупредиха, че настоящата ситуация в Босна и Херцеговина може
Коментари Харесай

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

Евродепутати предизвестиха , че актуалната обстановка в Босна и Херцеговина може да възобнови спора в страната , оповестява " Евронюз ".

Предупрежденията идват на фона на спор в Европейския парламент по отношение на проектите на Милорад Додик - актуалният босненски сръбски член на тристранното държавно председателство на Босна и Херцеговина - да отдели своя район от страната .

Сърбите от години се застъпват за отделянето на своята административна единица, или образуванието Република Сръбска, от останалата част на страната.

Висшият политически водач на босненските сърби подвигна залозите през последните дни, обявявайки проекти за основаване на лична войска , данъчни управляващи и правосъдна система до края на ноември .
 Русия не вижда проблем в концепцията за самостоятелна Република Сръбска в границите на Босна
Русия не вижда проблем в концепцията за самостоятелна Република Сръбска в границите на Босна

Решенията на Хагския арбитражен съд са под въпрос за Русия, не довел до помиряване

" Това дава доста неверен сигнал и може да докара още веднъж до спор и етническо принуждение ", сподели депутатът Андрей Ковачев , член на групата на Европейската национална партия.

Коментарите на Ковачев бяха подкрепени от тези на Педро Маркес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

" 25 след гражданската войник а, в която над 100 000 души изгубиха живота си, Босна и Херцеговина още веднъж е на ръба на колапс ", предизвести той. " Това може да значи връщане към насилието от 90-те години . "

Той прикани Европейския съюз да наложи наказания , в случай че е належащо, за да резервира териториалната целокупност на Босна.

Валдис Домбровскис , изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, сподели, че обстановката провокира безпокойствие .

" Ние сме ангажирани да подкрепим водачите на страната в предприемането на стъпки за деескалация, обновяване на разговора и справяне със същността на въпросите, които подклаждат напрежението ", сподели Домбровскис.

" Всички политически партии би трябвало да се върнат в държавните институции и да се уверят, че действат безпрепятствено ", добави той.

Повече от 100 000 души бяха убити по време на войната в Босна от 1992-1995 година, провокирана от разпадането на някогашна Югославия .
 Блинкън: Съединени американски щати предизвестяват с дейности и наказания сръбските сецесионисти в Босна
Блинкън: Съединени американски щати предизвестяват с дейности и наказания сръбските сецесионисти в Босна

Кристиан Шмит: Босна би трябвало да поеме към Европейски Съюз или страната може да бъде раздрана

Мирно съглашение от 1995 година разделя Босна на две административни единици или формирания - Република Сръбска със сръбско болшинство и Бошняко-хърватска федерация.

Двата района имат известна автономност , с общи институции на държавно равнище, в това число президентството, Народното събрание и неговия съвет на министрите, армията, висшата правосъдна система и данъчната администрация.

Додик предизвести, че в случай че Западът се опита да се намеси в проектите му, той ще извика задграничните си другари на помощ , като някои настояват, че има безмълвната поддръжка на Русия и Сърбия .

Междувременно еврокомисарят по разширението Оливер Вархели предизвести босненските водачи, че в случай че съществуващото напрежение продължи да заплашва действието на институциите на страната, Босна може да загуби обилни вложения , идващи от блока.

Очаква се страната да реализира прогрес по набора от 14 целта на Комисията, които би трябвало да бъдат прегледани, с цел да бъде прегледана за статут на страна кандидатка, като получи цялостен достъп до редица стратегии и фондове на Европейски Съюз.

" Все още чакаме да бъдат взети избрани решения ", сподели Вархели на конференция в сряда в босненската столица Сараево след срещата си с председателството на страната.

" В противоположен случай съществува риск вложенията в инфраструктура да бъдат пропусната опция. Говорим за съвсем 1,5 милиарда евро . "
 Европейски Съюз обмисля наказания против сръбските отцепници в Босна и Херцеговина
Европейски Съюз обмисля наказания против сръбските отцепници в Босна и Херцеговина

Европейски Съюз си играе с времето и би трябвало да приказва с един глас, да дефинира своите червени линии и да реагира, в случай че бъдат пресечени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР