Евродепутатът от ДСП/Обнови Европа Илхан Кючюк беше избран за съпредседател

Евродепутатът от ДСП/Обнови Европа Илхан Кючюк беше избран за съпредседател ...

Евродепутатът Илхан Кючюк е избран за съпредседател на европейските либерали


Евродепутатът от ДСП/"Обнови Европа" Илхан Кючюк беше избран за съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ. Кючюк е вторият българин, начело на европейска партия след Сергей Станишев, който е лидер на Партията на европейските социалисти.

Конгресът на либералите се проведе в хибриден формат в Брюксел. По-голямата част от делегатите участваха видеоконферентно. Кючюк ще бъде съпредседател на партията заедно с ирландския либерал Тими Дули. Групата на либералите "Обнови Европа" е третата по големина политическа сила в Европейския парламент. В нея участват и евродепутатите от партията на френския президент Макрон. Кючюк каза пред БНТ, че избирането му за лидер на АЛДЕ е огромен успех за България.

"Видяхме, че Ковид не признава граници и разговорът за бъдещето предстои. Този разговор не е просто абстрактен диалог с гражданите. Определено е ясно, че институциите на ЕС не са създадени за 21-ви век. Те са създадени за 20-ти век. Нашата политическа воля е да ги трансформираме в 21 век".

Източник: bnt.bg