Евродепутатът Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който

...
Евродепутатът Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който се провежда във Варна

Евродепутатът Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който се организира във Варна
Под патронажа на евродепутата Емил Радев във Варна се организира първата по рода си симулация „ Ученически Европейски съвет ”. 28 възпитаници влязоха в ролята на държавните и държавните ръководители на страните – членки на Европейски Съюз, с цел да дискутират Бялата книга за бъдещето на Европа.

„ Радвам се, че се интересувате от политическите и законодателни процеси в Европейски Съюз, тъй като Вие сте бъдещето на Европа, хората, които ще поемат ръководството й единствено след няколко години ”, обърна се към учениците Емил Радев. Той поздрави и уредниците на събитието - съдружие „ БЕТА България ” и Model European Union Sofia, в партньорство с Представителството на ЕК в България и варненската Първа езикова гимназия. „ Симулацията е опция учениците персонално да се убедят, че не е елементарно да защитаваш националните ползи и в същото време да работиш дейно в екип, тъй че взетите решения да са потребни за всички европейски жители ”, разяснява евродепутатът. По думите му политиците също могат да научат доста от младежите, които постоянно имат по-модерни хрумвания и разчупено мислене.

„ За всички от Първа езикова гимназия е чест да бъдем домакини на събитието, тъй като осъзнаваме какъв брой е значимо да се разискват проблемите, свързани с бъдещето на Европейски Съюз и желаеме България да утвърждава своето почтено място в него ”, съобщи в приветствието си шефът на учебното заведение Веселин Василев.

Той не скри гордостта си, че и евродепутатът Емил Радев, и част от уредниците на самодейността са приключили гимназията.

Сред възпитаниците на учебното заведение е и Веселина Ангелова от Представителството на Европейската комисия в България, която участва на събитието. „ Бъдещето е по-близко, в сравнение с си представяте. Необходимо е да знаем какви са провокациите, с цел да намираме подобаващите решения. Събития като тази симулация са значими за постигането на съгласие сред хората в Европа. Тя, също така, демонстрира, че колкото и да подлагаме на критика европейските институции и политици, всъщност нещата са много по-сложни, в сравнение с наподобяват от телевизионните екрани ”, показа с младежите Ангелова.

„ Решенията, които се взимат в Европейския съвет дават отражение върху живота на 500 млн. европейски жители ”, разяснява ръководителят на съдружие „ БЕТА България ” Траян Димитров, който даде начало на симулацията. Той влезе в ролята на сегашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск. „ Заедно с моите сътрудници ще управлявам дебатите и ще оказвам помощ на участниците да имат едно пълноценно и забавно просветително прекарване ”, изясни Траян Димитров, който също е учил в Първа езикова гимназия.

Участниците в симулацията бяха определени с конкурс за есе, в който се включиха над 60 души - представители на към 10 учебни заведения. Освен младежи от Варна, в самодейността взе участие и възпитаник от Русе. Разпределението на функциите на държавните и държавните ръководители е направено въз основа на мотивационни писма. В сходство с интернационалния формат на симулацията всеки участник съставлява друга от личната си народност.

В ролята на българския министър председател влезе 17-годишната Маргарита Петухова от Русия, която от три години живее със фамилията си в морската ни столица и е ученичка в Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон ”.

Макар и представляващи разнообразни страни, младежите бяха единомислещи по отношение на нуждата от единни политики за жителите на Европейски Съюз, както и от ефикасни решения по отношение на икономическия напредък, сигурността и другите цели на Общността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР