Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера настояват министър-председателят

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера настояват министър-председателят
Коментари Харесай

ВМРО пита: Как са похарчени 148 млн. евро от ЕК, отпуснати за украинските бежанци

Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският консултант Карлос Контрера упорстват министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да създадат инспекция и да оповестят по какъв начин и защо са били изхарчени 148 млн. евро целеви средства от Европейската комисия за настаняване, изхранване и медицински грижи за потърсилите в България леговище жители на Украйна.

 

Представителите на Вътрешна македонска революционна организация показват, че досега няма обществени, детайлни и цялостни доклади какъв брой от средствата са изхарчени за настаняване, за какъв брой лица, какви са били разноските по месеци и кои са получателите на средствата. Същото важи и за изхранването. За медицинските грижи пък няма безусловно никаква обществена информация.

 

В обществото стартират да се прокрадват подозрения, че с тези средства е злоупотребявано. Лакмус за това са честите остри реакции от хотелиери, които от края на април насам от време на време стачкуват и упрекват страната, че не им превежда пари изобщо или че го прави отчасти и със закъснение.

 

Средствата бяха получени от България по института CARE на Европейска комисия по време на държавното управление на Кирил Петков, а отраслов вицепремиер за тези политики беше Калина Константинова – заместител министър-председател по ефикасното ръководство. Предполага се, че точно в този интервал по време на държавното управление на „ Промяната “ са разходвани и въпросните 148 млн. евро. До момента обаче институциите не дадоха никакъв доклад защо, какъв брой, по кое време и кой е получавал средствата.

 

Мълчанието по тази тематика е знак за едно – удостоверение, че има нещо неправилно, скрито и премълчано. Броженията измежду хотелиери да вземем за пример са знак за неуредици при харченето на европейските средства. Прокрадват се към този момент и подозрения, че са регистрирани разноски без действително да са настанявани хора, по документи, както се споделя.

 

Затова и от Вътрешна македонска революционна организация настояваме за цялостна инспекция и обявяване на данните, изключително в подтекста на обявените в края на м. октомври 2022 година нови траншове в размер на 36 млн. евро за България. Предстои въпросът да бъде издигнат и пред Европейската комисия в частта за отчитането на средствата, а при определяне на несъответствия ще бъде сезирана и Европейската прокуратура.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР