Евродепутат от България поиска разследване на скандален запис, в който

...
Евродепутат от България поиска разследване на скандален запис, в който
Коментари Харесай

Гардиън: Бойко Борисов може да бъде разследван за заплаха да ''изгори'' евродепутат

Евродепутат от България изиска следствие на абсурден запис, в който мъж, чийто глас звучи като на премиера на страната Бойко Борисов се заканва да я „ изгори “, написа "Гардиън ".
Британското издание показва Елена Йончева като "бивша журналистка, която е взела участие в акция за откриване на корупция в държавното управление ". Според нея държавното обвиняване би трябвало да изследва седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи от момента на анонимното му издание в YouTube и други обществени медии.
"Гардиън " прецизира, че Борисов сложи под подозрение достоверността на лентата и допусна, че тя е deep fake - обработка и редакция на разнообразни изявления и че Борисов е споделил, че няма да желае следствие, защото няма такова нещо като неприятна реклама.
България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, съгласно Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки, показва английският вестник и напомня предишното на премиера Борисов като телохранител на комунистическия водач на България Тодор Живков.
Той е министър-председател към този момент повече от 10 години, през които дясноцентристкото му държавно управление се сблъска с поредност от корупционни кавги, написа още Гардиън.
Изданието напомня, че напълно неотдавна на Борисов се наложи да отхвърля обвинявания, че не взе участие в интернационална скица за пране на пари, откакто испанският вестник El Periodico заяви, че каталунската полиция го проверява поради такива обвинявания, в началото повдигнати от Йончева.
В записа, който изтече на 12 юни, се чува човек, който звучи като Борисов, който дискутира партийни и държавни тематики и декларира, че е подготвен да пожертва своя зам.-министър на стопанската система си Александър Манолев, в случай че може да " изгори Елена Йончева”. По-късно Манолев беше упрекнат по съмнение, че е употребявал пари от еврофондовете, с цел да си построи имение.
Въпросният запис се появи малко преди до медиите в България да бъдат изпратени фотоси, на които Борисов е задремал с револвер на нощното шкафче, чието чекмедже е цялостно с пари и злато.
Той призна, че фотографията, на която спи в резиденцията си, може да е същинска, само че допусна, че изображението на парите е било инсценирано. Борисов упрекна и президента на България Румен Радев, негов политически съперник, че е употребявал дрон, с цел да го снима. Държавният глава от своя страна отхвърли обвиняването като фикция, споделя абсурда "Гардиън ".
Йончева, член на Българската социалистическа партия, която поддържа президента, съобщи, че прокуратурата на България би трябвало да проверява аудиозаписа и фотосите, само че не е уверена, че такова следствие ще бъде задълбочено.
Записът е изработен преди миналогодишните избори за Европейски парламент, в които взе участие Йончева.
"Гардиън " показва, че някои български медии са замесили Йончева в абсурда, съгласно който бащата на някогашния ѝ другар е получил средства от Европейски Съюз по същата стратегия, поради която бяха повдигнати обвинявания на Манолев.
„ Не го познавах тогава. По това време бях публицист, тъй че не можех да употребявам политическо въздействие. Но по време на предизборната акция за Европейския парламент се пробваха да го употребяват, с цел да ме оклеветят ", изяснява Йончева.
Според нея абсурдът разкрива неприятното ръководство в България.
"Страхувам се! Когато чуеш премиера да споделя, че ще те изгори, несъмнено, няма по какъв начин да не се страхуваш ", сподели Йончева.
Според нея обясненията на премиера по проблема са много комплицирани и че счита за значимо българската прокуратура да проверява този запис.
„ Чуваме в лентата да приказва за заличаване на политически съперници по време на акцията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който би трябвало да бъде изгорял. Гласът, евентуално на българския министър председател, споделя, че ще разбие притежател на компания. Искам да му да му размажа на тоя физиономията. Проблемът не съм аз или въпросната компания, а по какъв начин се ръководи тази страна ", споделя Йончева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР