Евреи от цял свят редовно посещават Къщата музей на Димитър

...
Евреи от цял свят редовно посещават Къщата музей на Димитър
Коментари Харесай

Евреи от цял свят се прекланят пред Димитър Пешев, спасителят на българските евреи

Евреи от целия свят постоянно посещават " Къщата музей на Димитър Пешев " в Кюстендил. Само преди месец стара американка, от еврейски генезис, посещава къщата и измежду изложените документи открива паспорта на баба си. Тя стартира да плаче и единственото, което съумява да показа е благодарността към спасителите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заедно с Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петър Михалев и Асен Суйчмезов, Пешев е измежду главните съперници на закона за Защита на нацията, който е признат от Народното събрание в края на 1940 година и оповестен в Държавен вестник през месец януари 1941 година

Срещу него се афишират голям брой професионални и публични организации - Съюзът на българските писатели, Лекарският съюз, народни представители като Никола Мушанов и Петко Стайков, офицерските сдружения, студентските придвижвания и други. Най-голяма тежест имат дейностите на Светия синод на Българската православна черква, който е гневен съперник на този закон.

Когато през месец март 1943 година излиза наяве, че се готвят акции против евреите един от водачите на Вътрешна македонска революционна организация Владимир Куртев осведоми заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев.

На 17 март 43 народни представители се афишират против депортацията и изпращат намерено писмо до премиера проф. Богдан Филов. Това е началото на спасението на над 50 000 български евреи.

Трагична обаче е ориста на спасителите. Забвение покрива за света героите за спасението на българските евреи.

" Народният съд " осъжда част от тях, измежду които 20 от подписалите писмото до Филов, на гибел. Другите получават разнообразни периоди затвор. Димитър Пешев получава 15 години. Подобна е ориста на Петър Михалев. Владимир Куртев изчезва безследно през 1946 година и не се знае даже гроба му.

" Къщата музей на Димитър Пешев " е цялостно копие на родния дом на огромния политик, родолюбец и герой за човешки права. Родната му къща е била на друго място в Кюстендил и е изцяло разрушена. Тя е възобновена по фотоси и разкази на близки. Официално е открита на 8 март 2013 година Постоянната експозиция в къщата музей е дело на доцент доктор Ангел Джонев. В нея може да се видят персонални движимости, документи, книги и облекло на самия Пешев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР