Евгений Чичваркин в своя магазин за луксозни вина в Лондон

...
Евгений Чичваркин в своя магазин за луксозни вина в Лондон
Коментари Харесай

Великобритания е залята от руски пари, което затруднява предприемането на сурови мерки


Евгений Чичваркин в своя магазин за първокласни виновност в Лондон

Миналата седмица министър-председателят Тереза Мей съобщи със сериозен звук пред препълнената Камара на общините, че ще изгони 23 съветски дипломати поради нападението с нервнопаралитично вещество против някогашен разузнавач, а по същото време английски вложители отпуснаха заем за милиони долари на съветския държавен газов колос Газпром.

Въпросът с облигациите на компанията е единствено един образец за това по какъв начин Русия е вплетена в английската стопанска система. Богатство, насъбрано от продажба на държавни активи след разпадането на Съветския съюз, както и големите енергийни и минерални запаси на Русия, се излива през английски банки и капиталови фондове, поддържа пазара на парцели и покачва продажбите на търговци на първокласни артикули.

Това затруднява Англия да наложи съдържателни наказания на Русия от боязън да не би да навреди на английските бизнес ползи и на почтени руснаци. Критиците приканват Англия да замрази активите на президента Владимир Путин и неговите другари, само че към този момент държавното управление лимитира отговора си до изпъждане на дипломати, преустановяване на срещите на високо ниво и опасност да предприеме сурови ограничения против мръсните пари.

Отговорът отразява едно несъгласие, стоящо в сърцевината на английската политика, сподели асоциираният помощник на програмата за Русия и Евразия на изследователския институт " Чатъм хаус " Найджъл Гулд-Дейвис.

" Русия е ловка и възходяща опасност за Англия, само че съветският хайлайф употребява Англия както никоя друга страна, с цел да легитимира и пази своето благосъстояние ", съобщи той. " Цяла промишленост от английски финансови, правни и свързани услуги се облагодетелства от това. Те са богати, имат положителни връзки и извличат голяма изгода от съветските клиенти. Те не желаят (този сектор) да пострада. "

В основата на апелите за по-твърди дейности стои чувството, че най-малко част от съветските пари са мръсни - мнение, подхранвано от новия сериал на Би Би Си " Макмафия ", който показва фиктивен сюжет за връзки сред съветски гангстери и държавното управление.

Англия споделя, че ще предприеме сурови ограничения против " сериозните нарушители и корумпираните елити ", което навежда на мисълта, че тя може да употребява нов инструмент, наименуван " разпореждания за благосъстояние с неуточнен генезис ", с цел да конфискува активи на богати руснаци, чиито активи надвишават законните им източници на приходи.

Правителството обаче също по този начин акцентира категорично позитивния принос на руснаците за английското общество.

" Има доста руснаци, които идват в тази страна, устройват се тук и доста способстват за нашата просвета и общество, а се усещат застрашени ", сподели пред Би Би Си външният министър Борис Джонсън. " Много е значимо да не позволяваме да се породи болест на подозрение към всички руснаци в Лондон и в действителност към всички богати руснаци в Лондон. "

Англия от дълго време е привлекателна за съветската диаспора: място за пазаруване на парцели, за образоване на деца в влиятелни учебни заведения и, което е изключително значимо, за водене на правни борби в съдилища, които се славят с почтеност. Освен това Лондон е единствено на четири часа път със аероплан от Москва, в него има открита съветска общественост и доста културни връзки.

В резултат на това към 59 000 души, родени в Русия, в този момент живеят във Англия.

" Руснаците са огромни англофили ", сподели Филип Уорман, ръководещ шеф на консултантската компания за политически риск, следствия и разногласия Джи Пи Дабълю. " Руснаците обичат английската просвета. Те харесват нашето чувство за правдивост и почтена игра. "

Компаниите се втурват да обслужват този пазар - правни компании оферират ВИП услуги на правилото " обслужване на едно гише ", които покриват всичко от имуществено обмисляне и покупко-продажби с недвижими парцели до бракоразвод. Лондонското Сити - финансовият център на Англия - завоюва милиони от финансиране на Съветския съюз след Втората международна война. В по-ново време Ситито оказва помощ на съветски компании да продават дялове и да се разрастват в чужбина.

Държавни съветски компании, измежду които Газпром, петролният производител Роснефт и финансовата компания Сбербанк, търгуват на Лондонската фондова борса. Базираният в Лондон петролен колос Би Пи има 20 % от Роснефт.

Руски пари проникват даже в най-английската институция - Висшата лига по футбол. Роман Абрамович, чието положение се прави оценка на 13,5 милиарда $ и който в миналото беше губернатор на съветския Чукотски самостоятелен окръг, е притежател на лондонския футболен клуб " Челси ". Металургичният, минен и медиен бизнесмен Алишер Усманов, чието богатство възлиза на 15,3 милиарда $, има 30 % от градския противник " Арсенал ".

При това не става дума единствено за огромни компании. Множество дребни предприятия печелят пари, като доставят руснаци тук.

Важната роля, която играят руснаците в локалната стопанска система, е явна, въпреки и подценявана, в лондонския квартал " Кенсингтън ", където фотографи и телевизионни екипи седят пред съветското посолство и чакат по-нататъшното развиване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия. От другата страна на улицата против посолството има магазин, предлагащ съветски снадки за коса. Зад ъгъла " Кавиар артизан " продава единствено най-хубавото, а надолу по улицата локален коафьор популяризира на кирилица.

На фона на възходящото дипломатическо напрежение някои руснаци се усещат хванати в капан сред стандартите и политическото отвращение.

Някогашният телекомуникационен бизнесмен и критик на Кремъл Евгений Чичваркин, който живее в Лондон от десетилетие, споделя, че се усеща малко по-недобре признат. Въпреки че той има магазин за специфични виновност в шикозния квартал " Мейфеър ", възнамерява нов план, който ще сътвори 200 работни места, и способства за изкуството и обществото, съседите му неотдавна отхвърлиха негово предложение за слагане на батут в локалния парк.

" Съседите отхвърлиха да подпишат документа ", съобщи тъжно той пред Асошиейтед прес, описвайки сюжет, при който всичко съветско е все по-подозрително.

Той добави, въпреки и полу на смешка, че в случай че родителите схванат, че е имал принос за построяването на пясъчника на детската площадка, " ще тръгнат да го ревизират с Гайгеров брояч ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР