Евгени ГАВРИЛОВ />През ранната пролет на 1997 г. държавата бе

...
Евгени ГАВРИЛОВ />През ранната пролет на 1997 г. държавата бе
Коментари Харесай

Извор на скандали

Евгени ГАВРИЛОВ /> През ранната пролет на 1997 година страната бе ръководена от служебното държавно управление на Стефан Софиянски. С едно от своите решения то утвърди съглашение с Германия за отпущането на безплатна помощ от 10 млн. марки, които трябваше да послужат за основаването на банка, профилирана в кредитирането на дребния и междинния бизнес. С тези пари след две години се появи Насърчителна банка, която по-късно бе прекръстена в Българска банка за развиване. В нея страната има 99,99% от капитала. В началото банката се контролираше от Министерството на финансите, по-късно - от Министерството на стопанската система, а сега - от Министерството на нововъведенията и растежа.
През последните години ББР претърпя самобитна разновидност, освен с името. Тя се трансформира от дребна в приблизително огромна банка за българските стандарти, като активите й се пресмятат на към 3 милиарда лева Освен в мутант, тя се трансформира и в непрекъснат извор на кавги.
По правилник банката би трябвало да подкрепя започващи, новаторски и експортно насочени предприятия, да влага в публично-частни планове и в изостанали райони. Какво обаче е действителното състояние с клиентите на ББР? Преди година стана известно, че " Роудуей кънстракшън " е измежду ВИП-клиентите на ББР със заем от 150 млн. лева Този заем държавната банка е дала на " Роудуей кънстракшън ", с цел да купи дребната компания " Пътстройинженеринг " АД със седалище в кърджалийското с. Груево и чийто предходен притежател е предприемачът Румен Гайтански-Вълка. Условията по връщането на заема се оказаха много съмнителни поради гратисното заплащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 година Освен това огромният заем е гарантиран едвам 10 на 100.
По закон ББР няма право да кредитира няколко избрани групи юридически лица, като спортни и неправителствени организации, влючително политически. Само преди три години години обаче това провокира скандал, тъй като компании, свързани с Георги Гергов, получиха 31,8 млн. евро заеми от единствената държавна банка. По закон ББР няма право да кредитира и компании с незнаен краен офшорен притежател. Това ограничаване също се оказа заобиколимо - от 2014 година банката работи с " Булгартабак холдинг ", който бе приватизиран от австрийска компания с незнаен лихтенщайнски притежател.
После едно от служебните държавни управления извади информация, че заеми за 1,4 милиарда лева са дадени единствено на 8 компании, с цел да признае в наши дни настоящето управление на ББР, че към 300 млн. лева, или близо една четвърт от тях, няма да бъдат върнати. Причината е, че компаниите са получили евтините заеми съвсем без обезпечения.
Отдавна е ясно, че не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава. До нищо не доведоха и инспекциите на ДАНС и прокуратурата. Както се споделя в сходни случаи, пито - платено, отговорни няма.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР