еверозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз. Безработицата там

...
еверозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз. Безработицата там
Коментари Харесай

„Първи юни” в помощ на децата, заплашени от COVID - кризата

еверозападна България е най-бедният район в Европейския съюз. Безработицата там е над 10%, а в някои общини надвишава 40%. Средната брутна работна заплата е с близо 40% по-ниска от тази в София.

Липсата на вероятности кара доста хора да емигрират към столицата и другите региони в по-добро икономическо положение. Остават най-възрастните. Така популацията в Северозападна България застарява. Смъртността пораства. А качеството на обществените услуги като образованието се утежнява.

Училищата в редица села са закрити, тъй като няма задоволително възпитаници, които да запълнят паралелките. Това тъмно настояще оставя Северозападна България и без бъдеще. Децата са принудени да водят ежедневна тежка битка, с цел да получат достъп до обучение и късмет за някакъв триумф в живота.

Митко е на 7 години, първокласник. Живее в село на 15 км от общинския център, където се намира неговото учебно заведение. Денят му стартира в ранни зори, защото, с цел да бъде в точния момент в клас, той още в 6,30 ч. е нужно да чака на спирката за учебния рейс.

Идвайки от селото Митко се срами от своите съученици, усеща се нерешителен, няма самочувствие, тормози се да приказва пред други хора.

Той живее в многодетно семейство със скромни финансови благоприятни условия. Изпитва усложнения в подготовката на уроците и домашните задания. Вкъщи няма кой да му оказва помощ, с цел да се оправя с ученето. През XXI век той даже няма достъп до интернет.

Един ден обаче на помощ му се притичва библиотекарят в локалното читалище. Той употребява мобилен интернет и провежда разнообразни занимания за децата в селото, в което няма нито учебно заведение, нито детска градина.

В резултат на оказаната на Митко поддръжка, той се усеща по-спокоен и убеден, поддържа връзка по-свободно с връстниците си и възрастните в неговото обграждане, има предпочитание да реализира триумфи в подготовката на уроци и домашни задания. Родителите на Митко имат вяра, че детето им ще се оправи с провокациите на образователния развой и че в края на образователната година ще може да чете и написа.

В поддръжка на Митко и стотици като него идва и самодейността на съдружие за основаване и съоръжение на пространства за учене в онлайн среда в локални читалища в община Бяла Слатина.

Организацията развива стратегия с присъединяване на доброволци от читалища и младежи, която да обезпечи на първокласниците в региона среда за обучение, материали и насоки и да им помогне да са по-подготвени и уверени в новата онлайн образователна среда.

„ Първи юни” е учредено от дребна група запалянковци през 2002 година с концепцията да се поддържат деца със усложнения.

През годините сдружението се трансформира в дейна организация, работеща в поддръжка на деца и хора посредством даване на обществени услуги, развиване на гражданското обучение, дарителството и доброволчеството. Основна цел на „ Първи юни” е да усъвършенства качеството на живот и да реализира по-високо равнище на благоденствие на деца и хора от локалните общности.

Сдружение е измежду финалистите на ПРОМЯНАТА. Най-голямата обществено виновна самодейност на „ Нова Броудкастинг Груп” - тече с цялостна мощ. Финалистите в състезанието получиха безплатна поддръжка и серия образования през септември и октомври. Те към този момент работят по реализирането на плановете си в поддръжка на деца, наранени от COVID-19 рецесията.

През пролетта на 2020 година от „ Първи Юни” бързо схващат, че децата в редица дребни обитаеми места и техните фамилии, нямат нужните запаси и не са готови за образование в изискванията на обществена изолираност. Кризата, провокирана от епидемията от коронавирусната зараза, заплашва да докара до дълготрайни последици и отпадането на доста от тези възпитаници от учебно заведение.

От “Първи юни” желаят да предотвратят това. Ето за какво те развиват стратегия, която да обезпечи на децата среда за учене, материали, насоки и образования. Специалисти ще оказват прочувствена и психическа поддръжка на учениците и техните фамилии. Доброволци ще приготвят родителите по какъв начин да учат с децата в цифрова среда, а локалните библиотекари ще оказват помощ с асимилиране на образователния материал.

От „ Първи Юни” са се погрижили да има и къде да се случва това – ще изградят и оборудват в читалища пространства за взаимно учене с деца и родители. Ще дават и образователни и механически принадлежности, с цел да не липсва нищо в просветителния развой на децата. Така фамилиите и децата ще са по-уверени и подготвени за първи клас.

Екипът на „ Първи Юни” има вяра, че всяко дете има право на развиване, по отношение на своите благоприятни условия, без значение от средата, в която се намира.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите Сдружение „ Първи юни” .

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на „ Нова Броудкастинг Груп”, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България от 2014 година насам. Тя има за цел да усъвършенства живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят концепциите си на процедура. Шестте издания на самодейността досега дадоха късмет на двадесет и шест организации да развият своите хрумвания и да поддържат над 200 000 деца и младежи от цяла България.

През 2020 година в Специалното издание на ПРОМЯНАТА „ Нова Борудкастинг Груп” и „ Reach for Change” България сплотяват старания и запаси с, „ ” България и с цел да поддържат децата и младежите, най-тежко потърпевши от COVID-19 рецесията.

Истинското име на детето е сменено с Митко, с цел да се отбрани анонимността му
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР