Еверест е висок 8848,86 метра, показва новото измерване на върха.

...
Еверест е висок 8848,86 метра, показва новото измерване на върха.
Коментари Харесай

Еверест официално порасна с 86 см

Еверест е висок 8848,86 метра, демонстрира новото премерване на върха. Това оповестиха взаимно държавните управления на Непал и Китай, с което поставят завършек на разликите си дали да се включи снежната шапка на върха.

Досега публично съгласно Китай върхът бе 8844.43 метра, или с 4 метра по-нисък от формалното замерване на Непал, който признаваше 8848 метра за формалната височина със снежна завивка. Това премерване е направено от индийски експерти през 50-те години.

Преди китайските управляващи упорстваха, че Еверест би трябвало да се мери до най-високите скали, до момента в който непалските управляващи твърдяха, че снегът на върха също би трябвало да бъде включен.

През 2012 година представители на непалското държавно управление споделиха пред Би Би Си, че са под напън от Китай да одобряват тяханаха височина и взеха решение да се направи ново замерване.

За пръв път Непал извърши без значение сходни измервания на фона на спекулациите за допустима смяна във височината на хималайския връх поради световното стопляне и мощното земетресение от 2015 година То беше с магнитуд 7,8 по Рихтер, умъртви близо 9000 души в Непал и провокира и голяма лавина.

Двете страни са се координирали да съгласуват новата височина. Споразумението за новото замерване бе оповестено по време на посещаване на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица Катманду през предходната година, напомня Би Би Си.

Новото премерване се основава на тригонометрични и джи пи ес замервания, осъществени от Китай и Непал, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Асошиейтед прес и ДПА. За него Непал изпрати екип откриватели на върха през май 2019 година, а Китай - свои експерти по-рано тази година.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР