Евентуално завръщане на Великобритания в Европейския съюз, който тя напусна

...
Евентуално завръщане на Великобритания в Европейския съюз, който тя напусна
Коментари Харесай

Великобритания се връща в ЕС? Възможно ли е?

Евентуално завръщане на Англия в Европейския съюз, който тя напусна след референдума за Брекзит през 2016 година, не може да се случи, преди да изминат доста години, съобщи някогашният английски министър председател Тони Блеър, представен от Франс прес и ДПА.

Този въпрос " принадлежи на едно бъдещо потомство. Мисля, че това е действителността ", акцентира Блеър пред европейски осведомителни организации в изявление от офиса на своя Институт за световни промени в центъра на Лондон.

69-годишният някогашен водач на Лейбъристката партия се противопоставяше изрично на Брекзит, в това число по време на акцията си в Северна Ирландия, с цел да предизвести за последствията от излизането от Европейски Съюз за мира в провинцията, разтърсвана от три десетилетия принуждение до подписването на мирното съглашение през април 1998 година, преди близо 25 години.

Институциите на провинцията бяха парализирани в продължение на една година заради протеста на Демократичната юнионистка партия, която се опълчва на договореностите в Северна Ирландия след Брекзит.



" Мисля, че дебатът в Обединеното кралство сега е по-скоро за това до каква степен желаеме да възстановим мощните си връзки с Европа, което съгласно мен би трябвало да създадем, и се надявам, че лейбъристите също мислят по този начин ", добави Блеър. " Мисля, че можем да създадем доста дружно ".

Според него Англия и Европейски Съюз би трябвало да вземат решение дружно доста въпроси, като да вземем за пример енергетиката и климата, научните проучвания или защитата и сигурността след съветската инвазия в Украйна.

" Непосредствената задача е да се решат проблемите на Брекзит, тъй като вредите са явни ", акцентира Тони Блеър, визирайки разочарованието на английския народ от икономическите компликации, незаконната имиграция и проблемите на системата на публичното опазване на здравето, които поддръжниците на Брекзита обещаваха да решат с помощта на напускането на Европейски Съюз.

В отговор на въпрос Блеър дефинира ролята си в договарянето на съглашението от Разпети петък, слагащо завършек на спора в Северна Ирландия, за достижението, с което се гордее най-вече, отбелязва ДПА. Той обаче означи, че то предстои на преразглеждане и смяна.



Блеър отхвърли всевъзможни съпоставения сред войната против Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 година и водената от Русия война в Украйна. Бившият английски министър председател подсети, че Саддам Хюсеин е направил издевателства против личния си народ, водил е две войни в нарушаване на интернационалното право и е употребявал химически оръжия, с цел да убие 12 000 души единствено за един ден.

Коалиционните сили, влезнали в Ирак и свалили Хюсеин, не могат да бъдат сравнявани с съветските сили, нахлули в Украйна, която е " страна с демократично определен президент, който, доколкото ми е известно, в никакъв случай не е започвал районен спор, нито е правил експанзия против съседите си ", акцентира някогашният английски министър председател.

Блеър призна, че Путин може да употребява нашествието в Ирак през 2003 година, осъществена без мандат на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да се опита да оправдае водената от него война. " Но, знаете ли, в случай че не употребява това опрощение, той ще употребява друго ", добави някогашният министър председател, който беше отпред на страната от 1997 до 2007 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР