Еуфорията покрай навлизането на колите на ток често измества на

...
Еуфорията покрай навлизането на колите на ток често измества на
Коментари Харесай

Тъмната страна на електромобилите

Еуфорията около навлизането на колите на ток постоянно измества на назад във времето рисковете, които крие употребата им в всекидневието. Спасителните екипи в най-електрифицираните страни обаче към този момент са сърбали попарата на екологичния превоз и подхождат извънредно внимателно, когато дойдат на местопрестъпление с присъединяване на електрически автомобил.

Най-непознати и по тази причина плашещи са процесите, които настъпват с батериите на електричките при злополука. Честа панорама на такива местопроизшествия са пожарникари, които даже не смеят да приближат горяща кола на ток и чакат огънят да утихне самичък.



Причината за бездействието им е доста елементарна. Професионалистът незабавно стартира да се пита в какво положение е акумулаторът и от кое място минават високоволтовите проводници. Днешните електрически автомобили имат разнообразна структура, защото производителите към момента опитват и не са признати общи експлоатационни стандарти.



Пожарникарите се двоумят по какъв начин тъкмо да работят, с цел да избегнат риск за своето и здравето на близките. Напрежението в бордовата мрежа на електрическия автомобил може да доближава 365 волта. Ако в колата има затиснат човек, рискът от съдбовен токов удар нараства още повече.

Катастрофата с електрически автомобил крие и друга заплаха, за която се знае малко - повторното запалване без забележими аргументи дълго време след самия удар. Понякога се случва към този момент изгоряла кола на ток да пламне в автоморгата или паркинга, където е откарана след произшествието - освен това освен един път.



Причина за тези вторични пожари е устройството на йон-литиевата батерия, в която катодът и анодът нормално са разграничени единствено от тънка бариера от шуплест полимерен материал. При удар в него се появяват пукнатини, които провокират късо съединяване и нагряване до доста високи температури - до 900 °C.



Спасителните и противопожарни служби по света към този момент стартират да създават методики за гасене на електрически автомобили и съхранението им след злополука. Най-ефективната мярка за попречване на вторични пожари са огромните количества вода, която не разрешава нагряване до сериозни стойности.

Гасенето в такива случаи се затруднява от капсулата, в която е затворена батерията. Особено рискови са акумулаторите с катоди от кобалтов окис, чиято температура може да се повишава с по 370 °C и може да докара до същински гърмеж. Натрупаната сила пък се съхранява дълго по-късно, създавайки риск от второстепенен пожар.



Няколко страни към този момент опитват със профилирани контейнери за карантина на аварирали електрически автомобили. Преди да стартира извозването, те се пълнят със студена вода за охлаждането на батериите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР