Ето така започва посещението на журналист от Euronews в България.

...
Ето така започва посещението на журналист от Euronews в България.
Коментари Харесай

Euronews: България и битката с ваксините – недоверието, движещо скока на COVID

Ето по този начин стартира визитата на публицист от Euronews в България. Той идва у нас, с цел да разбере за какво сме на опашката по имунизация. Разказът му намира място в, озаглавен: „ Битката на България с имунизациите: недоверието, движещо скока на Коронавирус “.

„ Аз не съм палач на дядо и баба “

На едвам петстотин метра от хотела се натъкнах на към двеста души, които шумно скандират и викат. Сред тях имаше деца и възрастни хора; цели фамилии, които блъскат по барабани и развяват огромни български флагове. Приближих се и ги попитах защо стачкуват, споделя журналистът.

Не желая да бъда част от този опит

„ Ваксините са доста подъл метод за въздействие върху живота на хората “, му споделя една жена. „ Не желая да бъда част от този опит “, споделя различен човек.

Така че стартира да снима. Дошъл е в България, с цел да разбере за какво страната е с най-ниската имунизация в Европейския съюз: едвам към 25% от българите са изцяло имунизирани.

Изведнъж се озовава в самото сърце на импровизиран протест против имунизацията, акцията за имунизация и здравния пропуск. А в близост му – плакати с надписи: „ Аз не съм палач на дядо и баба “ или „ Не сме съгласни с медицински проучвания на нашите деца “.

Следи протестиращите в продължение на три часа. Техните изказвания му звучат като комплицирана и объркваща комбинация от дезинформация, подправени вести, тайни теории, обществено неодобрение и политическо непокорство.

„ Ако не си имунизиран, хората стартират да те ненавиждат. “

Вечерта беше паднала, когато се срещна с уредниците. Сред тях е и Христо. Инженер по нуклеарна физика, приказва свободно британски и френски. Казва на задграничния публицист, че е грамотен във връзка с научната литература за пандемията.

Репортерът го пита: „ Значи за вас имунизацията не е решение? “

Отговаряйки му, той споделя: „ Не разбирам статистиката в светлината на имунизацията. Не виждам ефикасността. “

Друг антиваксър, Калин Иванов, му споделя, че стачкуват освен против имунизациите, само че и „ срещу сегрегацията “ и „ срещу дискриминирането “. В допълнение той изяснява: „ Ние живеем не в Нацистка Германия. Ние не живеем в Съветския съюз. Ние живеем в демократична народна власт. И една от главните точки за диалог на либерализма е, че правата на индивида стоят над груповите използва. “

Внезапна мощна снежна стихия през нощта би трансформирала трагично пейзажа на града, само че не и естеството на въпросите на журналиста от Euronews. Защо толкоз доста българи се доверяват на сходни послания? Особено като се има поради, че страната има най-лошото съответствие случаи на COVID-19/смъртност в Европейски Съюз – това е съгласно университета Джон Хопкинс. Какви са следствията? И има ли решения? Или към този момент е прекомерно късно?

В търсене на отговорите

На идната заран репортерът се среща с индивида, който се опитваше да имунизира колкото се може повече българи. Действащият заместник-министър на опазването на здравето Александър Златанов упрекна ниската имунизация в логистични въпроси и политическа неустойчивост - в страната се организираха три парламентарни избори за осем месеца.

Той му демонстрира някои скорошни публични онлайн акции, оповестени за разпространение на имунизацията. Нещата в този момент се усъвършенстват, твърди той: „ Процентът на имунизация към този момент е три пъти по-висок от август. Очакваме този % да се усили четири или пет пъти от в този момент до края на декември. “

И въпреки всичко е мъчно да се види по какъв начин такива оптимистични числа в действителност се трансформират в действителност. Веднага след изявлението си с служебния заместник-министър на опазването на здравето журналистът посещава един от най-натоварените имунизационни центрове в столицата. Центърът има потенциал да имунизира до две хиляди души дневно. Скорошната междинна стойност обаче е сред шест и седемстотин души.

Това е единствената отбрана, която имаме.

Позволяват му да снима в центъра единствено за час. Повечето от хората, които среща, са пристигнали за трета доза ваксина.

„ Трябва да се грижа за себе си. Това е в мой личен интерес. Това е третата ми доза. Не се опасявам от имунизацията “, му споделя жена в края на шейсетте.

„ Ваксинирането не е наложително, само че е належащо. Това е единствената отбрана, която имаме. Имам потребност от нея. Както и другите. Това мисля и аз “, счита мъж на почти същата възраст.

Координаторът на имунизационния център Димо Димов споделя, че появяването на нови разновидности демонстрира незабавната потребност от дейности: „ Като лекари, от началото на пандемията бяхме уверени, че блокирането и общественото разграничаване са единствено краткотрайни решения, до момента в който не разполагаме с ваксина. И в този момент, когато имунизацията е тук, ние повтаряме: имунизациите са единственото същинско решение, което би трябвало да преодолеем тази пандемия. Ваксинацията би трябвало да бъде приоритет “, твърди той.

Българският доктор Не

И въпреки всичко, даже някои медицински експерти интензивно способстват за съмненията на страната във връзка с имунизациите. В близката инфекциозна болница задграничният публицист се среща с началника на педиатричното поделение. Той споделя на пациентите и фамилиите, че сигурността и ефикасността на съществуващите ваксини против COVID-19 към момента не са задоволително потвърдени.

„ Когато си ваксиниран, отново можеш да се заразиш и да заразиш други хора. Така че като се имунизираш, не защитаваш другите хора. Просто се предпазваш. И това би трябвало да е твое лично решение “, му споделя доктор Мангъров.

„ Ваксинирахте ли се? “, пита го репортерът.

„ Не, не съм “, отвръща той.

„ Защо? “

„ Работя всеки ден в клиниката на Коронавирус. Всеки ден имам контакт с сред шестдесет и 100 пациенти с Коронавирус. Бях болен от ковид към този момент. Не употребявам маски. Не употребявам ръкавици. Работя с инфекциозни заболявания в продължение на 39 години. Знам много за инфекциозните заболявания и знам по какъв начин да се предпазя “, твърди лекарят.

Недоверие в престижите

Преди да пристигна в България репортерът от Euronews бил чел, че българите са измежду европейците с най-голямо съмнение към демокрацията, държавното управление и медиите... както и личната си здравна система. Почти 50 години комунистическа тирания евентуално са помогнали да се подхрани това трайно съмнение.

В този подтекст може ли обстановката да се промени в интерес на имунизациите? Няма да е елементарно, счита социологът Анастас Стефанов. Наскоро той взе участие в 10 изследвания, свързани със здравните политики на ковид, в това число настоящата акция за имунизация: „ Българите вземат решение посредством публични персони повече, в сравнение с посредством институции. Те персонализират своите възгледи за политиката и гражданския живот. Българите избират по-краткото, отрицателно обръщение и има голяма липса на доверие в обществените институции. “

Крайнодясна партия преди малко влезе в новия парламент с отворена антиваксърска стратегия. Националната преса заяви за необятно публикувано подправяне на документи за ваксини. След четири дни тук, задграничният публицист напуща България с мисълта, че страната към момента не се е примирила с акцията си за имунизация против COVID-19.

Превод и редакция: Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР