Етнологът Нели Милушева разкрива тайните в любовните отношения между младите

...
Етнологът Нели Милушева разкрива тайните в любовните отношения между младите
Коментари Харесай

Преди Свети Валентин: Залюбването у нас било сложна работа – китки, менци и... магии

Етнологът Нели Милушева разкрива тайните в любовните връзки сред младежите в българското минало. В българския фолклор седмицата след Месни заговезни, се назовава Сирна неделя и продължава до Сирни заговезни. Това е седмицата, през която в предишното младежите е можело да се срещат, да се закачат и танцуват на площада. След това идват строгите Великденски пости, след които пък стартира и работата по полето. „ В предишното любовта сред двама души не е била афиширана както през днешния ден. В предишното любовта, видяно от днешна позиция, е по-внимателна и по-скрита, а даже и по-романтична, тъй като има крадене на китка и напиване на менците. Романтични моменти, които са по-скоро като игра, като предистория на живота, което през днешния ден липсва “, споделя Нели Милушева пред БНР.

Животът на хората е протичал по избран календарен метод, обвързван с цикличността на природата. „ За да има ред в душа е трябвало да се подреди и светът към него. По един подобен магичен метод, би трябвало да се сътвори положителното и да се гони злото. Обредността на българина се върти тъкмо към това “, изяснява тя. На всеки празник обредността е обвързвана с това - да се притегли положителното и любовта.

Като модерни хора ние търсим тържественост, която би трябвало да бъде готова, подредена по някакъв метод, а в предишното нашите баби и дядовци не са го правили по този начин - празничното е било в тях самите. „ Това дали ще омесиш самун или ще отидеш на вода, те са го случвали по този празничен обреден метод и това е носело удовлентворлението от самия живот “, споделя етнологът.

Връщайки се към обредността, съгласно нея, любовта е съществувала във всеки миг - посредством гадаене, освещаване от обособени празнични или ритуални детайли. От позиция на едно младо момиче, което търси любовта, гаданията ѝ носят сигурност за добър брачен партньор и добър живот, както е редно да се развива живота на една жена и тя има вяра, че това е Божествената интервенция в живота. „ Магиите за обич са едни от най-тежките за изработка. Говоря за магиите, които всеки един човек е можел да направи “, споделя тя.

Момичетата са били по-неизявената част от любовната двойка, което е обикновено за патриархалното ни общество. Момичетата са правили тези секрети вълшебства, секрети наричания и са очаквали момчето да ги забележи. При момчетата е по-различно - в случай че един момък си хареса момиче, може да ѝ открадне китката и това я белязва за пред цялото село, в случай че пък не я вземе за жена - това е бил огромен позор за момичето и цялото ѝ семейство.

Момичето е можело да покаже, че харесва момчето, както и че то може да продължи да я ухажва, като се съберат на седянка, тя може да го подтикне да ѝ подаде нещо, да вземем за пример, каделя вълна, а момата демонстративно пред него да я запреде. Това значи, че го харесва и тя. Момите и ергените не са имали право да се държат за ръце пред хората. Дори на хорото от едната страна са били дами, а от другата са мъжете и са се “хващали”, държейки забрадка. Напиването на вода е същото като открадването на китката - харесват си мома и ѝ напиват водата. Водата има огромна роля в българската обредност. Без вода няма празник.

„ Всяко изключение от правилото и всяко друго нещо, споделя етнологът, което се набива на очи - не е добре “. Неслучайно хората споделят, че най-хубавите моми ги дават в непознато село. На Сирни заговезни момците са хвърляли стрели, запалени с огън в дворовете на момите, които харесват и заран, когато стане, момата е отивала в двора да преброи какъв брой стрели има. Снимка

Основен миг в живота на остарелия българин е била сватбата. Реално това е част от живота, през която всеки би трябвало да премине. Основните моменти са - раждане, женитба, гибел - това е в обичайна ни просвета. Има няколко момента от израстването в живота на момите и ергените- това са лазаруването при момите и коледуването при ергените. Преминавайки през тези обредни моменти, момите, да вземем за пример, са ставали подготвени да се момеят. Става дума за млади девойки, тъй като в случай че до 18-20 години една мома не се е омъжила, е възприемана като остаряла мома.

За Нели Милушева сватбата в предишното не е била толкоз сантиментална, тъй като това е бил моментът, в който тя се разделя със фамилията си. „ Тя умира (за остарялото си семейство-бел. ред.), към този момент не участва в живота на това семейство и се ражда отначало с нов обществен статус в новото семейство. В обичайна женитба, родителите на булката не участват на сватбата. Те се канят, откакто мине свождането ( първата брачна нощ), а момата е добра и не следва връщане “.

Магии има и откакто дамата е улегнала, родила е децата си и към този момент не е толкоз привлекателна за своя брачен партньор - такива вълшебства са свързани си с месене на самун, ритуали на реката и други. Жените в предишното са познавали и силата и смисъла на цветята, както и комбинациите от цветя, с които да привлекат мъжкото внимание. Най-използваната билка в нашата традиция е босилекът. Няма китка без босилек. Стрит босилек поръсен по прага на къщата пази от зли сили и от неприятно въздействие извън, само че поръсен върху спящия мъж - пази от невярност.

Хубавите цветя за вълшебства за обич са маточина, люляк, перуника, омайниче. Растения са употребявани и за разлъка - такива са омразниче, пелин, комунига, тинтява. Делянката е забавна билка, тъй като в преданаията с тази билка са намазани стрелите на самодивите и когато мъж е уцелен с такава стрела, не усеща, само че обичаната му го намразва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР