Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и

...
Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и
Коментари Харесай

Нова изложба на БАН представя живота и традициите през последните 150 години

Етнографският музей при Българска академия на науките с експозиция, отдадена на живота и традициите в България през последните 150 години. Ценни предмети от царския замък и експонати, дарени от елементарни жители, показват другите столетия и райони в страната през погледа на елементарния човек.

Времето основава, времето трансформира, само че времето пази и паметта на хората. Отмерват го часовницте от царската колеция в Двореца. Годината е 1908, а към нея ни връща диадемата на кралица Елеонора.

38 години по-късно, преди да бъде изгонена от страната, княгиня Евдокия прави великодушни дарения на Етнографския музей. Сред националните носии и украшения през днешния ден в експозицията се открояват сребърната чантичка на майка й и пафтите на втората брачна половинка на Фердинанд.
Румен Радев, президент на Република България: Експозицията съумява да показа и различнията - етнически, религиозни, битови, духовни. Различия, с които ние в България сме богати, само че всички сме обединени под един общ знаменател, тъй като духовното пространство, в което се основават тези разлики и се предават през поколенията, носи едно име - България.
Празникът и делникът, домът и чаршията, сватбите и поминъкът. В експозицията на Етнографския музей участват всички значими моменти от живота на българите. Тук са и гъдулката, направена на първото пловдивско ревю, и турският музикален инструмент - саз.
Доц. доктор Петко Христов, шеф на ИЕФЕМ при Българска академия на науките: Следваща стъпка ще бъде да открием един съвременен учебен център, където нашите деца могат да се допрян до културното завещание на нашите предшественици.
През това време експозицията ще продължи да се развива. Със събития на всеки три месеца,които ще способстват за опазването на живите обичаи на България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР