Етническото разделение остава на власт в Босна и Херцеговина след

...
Етническото разделение остава на власт в Босна и Херцеговина след
Коментари Харесай

След изборите в Босна: Етническото разделение остава

Етническото разделяне остава на власт в Босна и Херцеговина след вчерашните мегаизбори там. Гражданите на някогашната югославска република гласоподаваха за тричленното президентство на страната, за двете камари на Народното събрание в Сараево, за парламент, президент и двама вицепрезиденти на Република Српска, за двукамарен парламент на Мюсюлманско-хърватската федерация и за парламентите на 10-те кантона в нея.

Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите ще преобладават в парламентите. Мажоритарният избор за президенти обаче даде забавни резултати.

При бошняците Бакир Изетбегович, чиято партия ръководи от самото начало след войната през 90-те години, загуби, и то с 20 % разлика, от опозиционера Денис Бечирович.

При хърватите Желько Комшич остава във федералното президентство, откакто получи 54 % от вота. Противниците му от националистическата хърватска коалиция се жалват, че за следващ път бошняците са наклонили с гласовете си резултата в негова изгода.

Босненските сърби излъчиха за собствен представител в президентството в Сараево Желька Цвиянович от партията на Милорад Додик, който този път се кандидатира за президент на Република Сръбска и досега не е ясно дали печели изборите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР