Повече от 80 процента от хората в Нагорни Карабах са избягали: Правителство на Армения

...
Етническото арменско изселване почти изпразни Нагорни Карабах от жители, след
Коментари Харесай

Етническото арменско изселване почти изпразни Нагорни Карабах от жители, след като Азербайджан нападна и нареди на бойните групи в отцепилия се регион да се разоръжат, арменското правителство каза.

Назели Багдасарян, прессекретарят на арменския премиер Никол Пашинян, каза в събота, че 100 417 души са пристигнали в Армения от Нагорни Карабах, чието население е приблизително 120 000, преди Азербайджан да си върне региона в светкавична офанзива миналата седмица.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах за първи път от почти 30 годиниКакво крие бъдещето за Нагорни- Карабах?Приключи ли най-накрая борбата между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах?край на списъка

Общо 21 043 превозни средства са пресекли моста Хакари, който свързва Армения с Нагорни Карабах, от миналата седмица, каза Багдасарян. Някои се редяха на опашка с дни, защото криволичещият планински път, който е единственият път към Армения, се задръсти.

„Скоростта на това изненада всички, включително арменските власти и ООН“, каза Бърнард Смит от Al Jazeera.

Напускането на повече от 80 процента от населението на Нагорни Карабах повдига въпроси относно плановете на Азербайджан за анклава, който беше международно признат за част от неговата територия. Сепаратисткото етническо арменско правителство в региона заяви в четвъртък, че ще се саморазпусне до края на годината след три десетилетия опит за независимост.

„Етническо прочистване“

Пашинян твърди, че изселването на етническите арменци се равнява на „директен акт на етническо прочистване и лишаване на хората от родината им“.

Министерството на външните работи на Азербайджан категорично отхвърли характеристиката, заявявайки, че масовата миграция на жителите на региона е „тяхно лично и индивидуално решение и няма нищо общо с принудителното преместване“.

Въпреки това, Луис Морено Окампо, бивш главен прокурор на МНС, каза пред Ал Джазира, че е „очевидно“ това, което се случва, е етническо прочистване, като каза, че „правното описание се нарича геноцид“.

„Това е извинение, че азербайджанското правителство каза: „О, [напускането] беше доброволно, след като ги бомбардираха и ги гладуваха до смърт в продължение на месеци“, каза Окампо.

По време на три десетилетия на конфликт в региона Азербайджан и сепаратистите, подкрепяни от Армения, се обвиняват взаимно в целенасочени атаки, кланета и други зверства, оставяйки хората от двете страни дълбоко подозрителни и уплашени.

Докато Азербайджан обеща да зачита правата на етническите арменци в Нагорни Карабах, повечето бягат, защото не вярват на азербайджанските власти да се отнасят с тях хуманно или да гарантират техния език, религия и култура.

„Нито един от хората, с които разговаряхме, няма доверие в твърдението на правителството на Азербайджан, че сигурността им ще бъде гарантирана, ако решат да останат“, каза Смит, кореспондент на Ал Джазира в Ереван.

„Те са уплашени, защото се страхуват, въпреки уверенията на Азербайджан, че ще бъдат третирани като губещи, а азербайджанците ще дойдат като победители“, каза той.


Офисът на италианския министър-председател съобщи в събота, че Армения е помолила Европейския съюз за помощ, за да й помогне да се справи с бежанците, пристигащи от Нагорни Карабах.

След шест години сепаратистки битки, приключили през 1994 г. след разпадането на Съветския съюз, Нагорни Карабах премина под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения. След това, по време на шестседмична война през 2020 г., Азербайджан си върна части от региона в планините на Южен Кавказ заедно с околните територии, за които арменските сили претендираха по-рано.

През декември Азербайджан блокира коридора Лачин, единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, обвинявайки арменското правителство, че го използва за незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Отслабени от блокадата и с ръководството на Армения, което се дистанцира от конфликта, етническите арменски сили в региона се съгласиха да сложат оръжие по-малко от 24 часа след като Азербайджан започна своята офанзива. Започнаха разговори между официални лица в азербайджанската столица Баку и сепаратистките власти на Нагорни Карабах за „реинтегриране“ на региона в Азербайджан.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg