Етиопският премиер Абий Ахмед обяви края на военното настъпление в

...
Коментари Харесай

Етиопските власти обявиха края на офанзивата в щата Тигре |

Етиопският министър председател Абий Ахмед разгласи края на военното нахлуване в щата Тигре, макар че наблюдаващи позволиха през днешния ден, че това може да не значи завършек на спора, съобщи ДПА.

Вчера министър председателят съобщи, че въоръжените сили на страната са завзели столицата на Тигре - Мекеле - и централното държавно управление управлява напълно града.

Какво следва обаче не е несъмнено, сподели Мурити Мутига от мозъчния концерн " Международна спешна група ". Макар " Народният фронт за избавление на Тигре " да се изтегли от Мекеле и други градове, той към момента има огнева мощност и военни знания да продължи да се бие с етиопските сили, добави той.

Вчера федералните управляващи оповестиха, че държавните сили са завладяли Мекеле и военната интервенция е завършила. Само часове по-късно водачът на силите на Тигре съобщи, че битката против централното държавно управление продължава.

Ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди изрази вяра етиопските управляващи допустимо най-скоро да дадат филантропичен достъп до Тигре. " За момента това не е допустимо, само че се надявам да стане в околните дни ", сподели Гранди, представен от Ройтерс, на онлайн конференция от суданската столица Хартум.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви през днешния ден, че лечебните заведения в Мекеле към този момент съвсем не разполагат с медицински материали, с цел да се грижат за ранените. Разпределителна болница в града към този момент няма чували за телата на мъртвите и привършва запасите си от ръкавици, уточни в изказване МКЧК. Според организацията ситуацията в града с 500 000 поданици през днешния ден е спокойна.

Тигре е ситуирана в най-северната част на Етиопия. Това е един от десетте полуавтономни щати, които образуват етиопската федерация, формирана на етническа основа. Тя граничи на запад със Судан и на север с Еритрея и е населявана най-вече от тигрейци, които съставляват 6 % от цялото население на страната.

Предисторията на спора

От 1975 година тигрейският протест на Фронта за избавление на народите в Тигре (ФОНТ) води битка против военно-марксисткия режим на диктатора Менгисту Хайле Мариам, който е свален през 1991 година

След това ФОНТ господства в обединението, която ръководи Етиопия, до момента в който Абий Ахмед, който произлиза от най-големия етнос в страната, оромо, става министър председател през 2018 година

Тигрейците имат водещо място в етиопската войска и са били на първа линия във водената сред 1998 и 2000 година война против прилежаща Еритрея, избухнала поради териториални разногласия.

Краят на този спор е разгласен публично през 2018 година по самодейност на Абий Ахмед, за което той получава Нобеловата премия за мир.

От идването на власт на Абий, тигрейските водачи се оплакват, че са отстранени последователно посредством процеси за корупция или промени в службите за сигурност.

През 2019 година ФОНТ на процедура мина в съпротива, като отхвърли сливането на ръководещата коалиция в една-единствена Партия на благоденствието, както искаше Абий.

През септември Тигре провежда свои избори, предизвиквайки ръководещите, които бяха отсрочили всички гласувания поради Ковид-19.

На 4 ноември Абий упрекна ФОНТ, че е минал " алената линия ", като е нападнал две бази на федералната войска в Тигре, давайки мотив за ответен боен удар.

ФОНТ на собствен ред упрекна премиера, че е измислил тази история, с цел да оправдае военната си интервенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР