Ескалирало насилие на протести принуди властите да обявят извънредно положение

...
Ескалирало насилие на протести принуди властите да обявят извънредно положение
Коментари Харесай

Извънредно положение в чилийската столица заради протести

Ескалирало принуждение на митинги принуди управляващите да разгласят изключително състояние в столицата на Чили, написа " Гардиън ".

Протестите в столицата Сантяго започнаха поради повдигането на цената на билета за метрото, които след това прераснаха във вандализъм и принуждение. Отделно хората са недоволни от високите разноски за живот, най-вече за опазване на здравето, обучение и публичните услуги.

Извънредното състояние ще се ползва единствено в Сантяго и може да продължи 15 дни. Дава компетенции на държавното управление да лимитира свободата на придвижване на хората и правото им да се събират. Армията ще се върне на улиците за първи път от мощно земетресение през 2010 година

Целта е да се подсигурява публичният ред и сигурността на публичното и частно имущество, разгласи президентът Себастиан Пинера в телевизионно послание. Няма да има място за принуждение в страна, която е ръководена от върховенството на закона, закани се той.

В петък вечерта полицията трябваше да употребява сълзотворен газ против протестиращи. Пожар пък обхвана централата на италианската енергийна компания Enel. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР