Есенна профилактична кампания стартира на 14 септември, съобщиха от Столична

...
Есенна профилактична кампания стартира на 14 септември, съобщиха от Столична
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно активни и пасивни пушачи

Есенна профилактична акция започва на 14 септември, оповестиха от Столична община.
Сдружение „ Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания “ взаимно със Столичната община възобновяват безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София.
Прегледите ще продължат два пъти месечно до края на годината, заяви ръководителят на асоциацията доктор София Ангелова.
През септември ще бъдат извършени прегледи в два дни (14. и 28.) от 8.00 до 13 часа в двора на Втора МБАЛ в София, която дава уред за задачите на акцията.
За облекчение на искащите записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа, както и онлайн посредством уеб страницата на Института за здравно обучение www.healthedu.eu още от началната страница.
"Интересът към акцията е доста огромен. През май и юни 185 души се възползваха от опцията да ревизират белодробното си здраве. При 56 от тях се откри Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана досега. Петима пациенти с обостряне на положението им непосредствено са изпратени за болнично лекуване, останалите 51 бяха ориентирани към пулмологични кабинети за осъществяване на непрекъснато инхалаторно лекуване на хроничното им заболяване. При трима се откриха данни за белодробен карцином и те бяха ориентирани към лекуване “, изясни доктор Ангелова.
Кампанията се организира с поддръжката на Столична община и Института за здравно обучение. За прегледи се записват пушачи или пасивни пушачи, които са с рисков профил за развиване на белодробни заболявания.
Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е към този момент на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза! Белодробните заболявания са преди всичко в Р. България по заболеваемост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР