Есемес-ландия е особена страна. По чудатост не отстъпва на Лапландия

...
Есемес-ландия е особена страна. По чудатост не отстъпва на Лапландия
Коментари Харесай

Есемес-ландия

Есемес-ландия е особена страна.
По странност не отстъпва на Лапландия и е даже по-топло. Има " осемте джуджета " и също доста наивни еленчета. Снежанка е комбинация сред калинка и пиарка, а за подаръците работи впряг от прoкуратура, който се движи с вълшебна скорост из непочистените ледници на прехода. Понякога се качва екскаватор на Рила - повлечен на магическия въжен превоз на застрояването. Ако има заплаха от свлачище - подпира го с хотел. Направена е по този начин, че нищо да не може да се провали и обърка, с цел да не разочарова детската аудитория. Нищо, че доста като тях към този момент плакаха. 
Есемес-ландия се деляла на две страни.
Първата с гримирано демократично устройство. То официално включва първа, втора и трета власт, има парламент, министерски съвет, президенство и съд. Властите се разпределят по утринни блокове, по парламентарни сесии, по гледка и джипови конференции. Председателят има зам.председател, зам.председателят - парламентарна група. Но всичко това е кухо и безинтересно.
Защото в основата на есемес-ландия стоят Кратките известия. Кратките известия са особени животинки - просто устроени, леко необразовани, само че - по този начин споделя легендата - с голяма мощ. Оказало се, че с размяната на няколко Кратки известия може да се преподредят огромни територии от Есемес-ландия и в случай че някой изобщо желал да промени нещо - той трябвало да пусне малко известие. Краткото известие било галактически закон: от едно малко известие били създавани или погребвани доста герои и всичко зависело от това дали верният човек ще прати вярното малко известие на различен верен човек. Когато в есемес-ландия стартира приказка, тя стартира по този начин: имало едно време малко известие. И приключва по този начин: Накрая той получил малко известие. 
Лидерите на есемес-ландия прочее не били доста напредничави хора. Кратките известия били метода да не изживеят цифровата гражданска война, само че доста повече ги обичали, тъй като им напомняли на едни отминали времена, в които ги употребили непрестанно, с цел да разпореждат покупко-продажби и сметки между тях. Оказало се, че пътят от престъпност към държавност е дълъг, само че навиците не доста променливи. Затова и водачите, чувствителни носталгици, се придържали към волните юношески години, когато всеки от тях имал прякор, множеството от тези с прякори се изпозастреляли, други окончателно емигрирали към топлите страни, трети инцидентно умрели в съня си. А живите можели да схванат, че още са живи по един безапелационен белег - към момента можели да пишат и получават къси известия. 
Злите езици описват, че настъпил един доста основен миг. Появил се Принтскрийн - воин, който можел да запаметява късите известия и след това да ги пуска към всички поданици на есемес-ландия, които да видят какво гласи то. Откакто се появил Принтскрийн, настанал огромен ужас. Всеки създател и адресат на малко известие го показвал надлъж и на простор и това му дало опция да губи бизнес и да прави партия, или да губи партия и да прави бизнес - единствено най-наивните деца - сред четири и шест годишна възраст - мислели, че сред двете има разлика. Някои от тези деца даже почнали да се палят - решили да гласоподават за най-хубавия създател на къси известия. Усетили това, водачите на есемес-ландия почнали деликатно да преглеждат късите си известия и да видят по какъв начин кое в предишното може да промени политическото им бъдеще. Есемес-ландия била богата на запаси и колкото повече я изпомпвали все нещо оставало.  
Накрая останали доста дребни очаквания. Те били свързани с герои от други царства - чувало се за Лаура К., която не била в чак толкоз далечни земи, а можела да внесе ред и в сегашната. За нея се говорело, че не употребява къси известия и можела да вземе главата на застарелите изпращачи. Но никой не знаел по какъв начин да стане това, тъй като всички употребили късите известия, а в есемес-ландия към момента друга връзка и наказателни акции не били вероятни за битие. Всички зачакали интервенция оттова - тъй като в историята на есемес-ландия станало ясно, че вътрешната й уредба нямало по какъв начин да се промени без удар извън.  
Това - в резюме. А още по-накратко, в малко известие, наподобява по този начин:
Kraj. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР