ЕС: Защо Груевски получи убежище? Искаме разумно обяснениеУнгарският премиер Виктор

...
ЕС: Защо Груевски получи убежище? Искаме разумно обяснениеУнгарският премиер Виктор
Коментари Харесай

ЕС: Защо Груевски получи убежище? Искаме разумно обяснение

ЕС: Защо Груевски получи леговище? Искаме рационално пояснение
Унгарският министър председател Виктор Орбан би трябвало да даде "разумно обяснение" за решението на страната му да даде политическо леговище на някогашния македонски министър председател, заяви в Туитър Йоханес Хан.

Никола Груевски, който напусна страната, откакто бе наказан на две години затвор за обвинявания в корупция, съобщи във вторник, че е получил политическо леговище в Унгария.

Йоханес Хан, еврокомисарят, отговарящ за договарянията за разширение на Европейски Съюз, написа в Туитър: "Ако бъде доказано, чакам рационално пояснение от Виктор Орбан за аргументите “.

"Върховенството на закона остава главен принцип за старните-членки и за кандидатките за членство", добави Хан, представен от МКД. "Това е от решаващо значение за репутацията на Европа. Учудващо е, че Унгария поддържа присъединението на Македония към Европейски Съюз, само че не я счита за безвредна. "

Европейска комисия от своя страна съобщи: „ Очакваме Унгария да работи в сходство с разпоредбите за даване на леговище без политизиране. “

Тя съобщи, че към този момент не е получила удостоверение от Унгария за даването на леговище на премиера Груевски, съобщи Плусинфо. В резултат на това към момента няма да даде мнения, разнообразни от тези, които бяха дадени в последните дни, а точно, че процесът не би трябвало да бъде политизиран и че всеки би трябвало да зачита правилата на правовата страна, и държавите-членки, и страните-кандидатки.

Комисията напомня, че съгласно европейското и интернационалното законодателство държавите-членки самостоятелно вземат решение по отношение на молбите за леговище.

Европейска комисия твърди още, че "след години на закъснение Македония реализира добър прогрес във върховенството на закона, както Съветът по общи въпроси прави оценка в заключенията от юни 2018 г". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР