ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокалите и

...
ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокалите и
Коментари Харесай

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове?

ЕС забрани нездравословен пестицид, с който се пръскат портокалите и мандарините. Тестовете на химикала посочили отрицателно въздействие върху здравето на потребителите и изключително при децата. Има ли тази година по пазарите у нас цитруси, пръскани с рисковия препарат, и с какво се обработват плодовете преди да доближат до трапезата ни?

На сергиите на един от столичните пазари към този момент можем да намерим портокали, мандарини и банани с съвършен външен тип . За да наподобяват по този метод и с цел да устоят оптимално дълго, от градината до пазара, плодовете неведнъж се обработват с най-различни пестициди, консерванти и оцветители.

При последния пазар на цитрусите за трапезата Снежана Чанкова с паника вижда, че мандарините са извънредно блестящо оцветени . А кората им – мощно гланцирана. Затова е обезпокоена да ги даде на децата си. „ Когато ги мия с топла вода – стартират да лепнат по ръцете и в случай че човек опита - никога не е този усет, който беше на цитруса. Има един характерен стипчив усет. Това всичко е химия и то вреди на здравето и го усещаме след време ”, сподели тя.

За да подобрят качеството и трайността на мандарините и портокалите търговци си разрешават да употребяват и неразрешени оцветители , твърди Владимир Иванов от комисията по стоковите тържища и борсите. Макар и много по-рядко от предходни години. „ Специално при цитруса постоянно може да се познае - кондензиран, нетипичен мощно червен или мощно оранжев цвят. Съветвам хората да го заобикалят, да не го купуват. Започват да ти блестят ръцете, другите парафини се размазват постоянно по ръцете. Това се случва във фабриките, в които се заготвя за по нататъшен износ – там се манипулира и обработва мандарината и се кара към последна дестинация ”, разяснява той.

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация, прецизират от организацията по храните . Такива надписи обаче можем да срещнем единствено при пратките на едро, признават и контролните органи. „ Ако би трябвало да сме точни, на пазарите не е тъкмо по този начин – и по тази причина там сега вършим засилени инспекции ”, сподели инж. Атанас Дробенов от БАБХ.-->

Нашата инспекция из сергиите по пазара също демонстрира, че информация за веществата, с които се гланцира кората, липсва. А върху касетките надписите не са на български.

Още по тематиката гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР