ЕС смята, че обявената от Путин частична мобилизация, както и

...
ЕС смята, че обявената от Путин частична мобилизация, както и
Коментари Харесай

ЕС: Речта на Путин за частичната мобилизация е израз на отчаяние

ЕС счита, че оповестената от Путин частична готовност, както и проектите за референдум в окупираните украински територии са израз на обезсърчение. Говорител на Европейската комисия назова намеците на Путин за потреблението на нуклеарни оръжия " нуклеарен хазарт " и прикани интернационалната общественост да се сплоти против него

За Брюксел изказванията на Путин са доказателство, че той не е заинтригуван в разрешаването на спора, а в задълбочаването му. Говорителят на Жозеп Борел Петер Стано разяснява, че целият свят към този момент усеща последствията от съветската експанзия поради продоволствената и енергийната рецесия

Европейски Съюз не е във война с Русия, разяснява представителят, само че съгласно него офанзивата на Русия не е единствено против Украйна, а против главните правила на интернационалната общественост, Хартата на Организация на обединените нации и против всяка миролюбива страна, придържаща се към интернационалното право.

Европейски Съюз ще продължи 100 % да поддържа Украйна и законната ѝ битка и няма да признае резултатите от референдумите, каквито и да са те, увери Брюксел. За Европейски Съюз тези региони ще остават част от Украйна и Киев има цялостното право да прави всичко в границите на интернационалното право, с цел да си ги възвърне, сподели Стано.

Засега няма решение за нов пакет от наказания, само че европейските страни обмислят общ отговор на днешните изказвания на Кремъл.

" Речта на президента Путин и двете му изказвания - за провеждането на референдуми и за частичната готовност, са още едно доказателство, че Путин не е заинтригуван да има мир, а в ескалация на войната и експанзията. Това е знак на обезсърчение от развиването на експанзията му против Украйна. Оповестяването на частична готовност и провеждането на референдуми са явен сигнал към цялата интернационална общественост, изключително през тази седмица, когато се организира Генералната асамблея на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че Путин желае продължение на тази разрушителна война, която към този момент има толкоз отрицателни последствия за целия свят ", съобщи Петер Стано - представител на Европейската комисия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че Кремъл афишира готовност в миг, когато страните от света работят за съдействие, сигурност и разцвет. Мишел е в Ню Йорк за присъединяване в годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" В тази война има единствено един агресор - Русия и една страна, която е обект на експанзия и това е Украйна. Подкрепата на Европейски Съюз за Украйна ще остане непоколебима, споделя още Мишел.

Kremlin announces mobilization on the while at countries work for cooperation, security and prosperity.

In this war, there is only one aggressor, Russia, and one aggressed country, Ukraine.

EU’s support to will remain steadfast.
— Charles Michel (@CharlesMichel)

Германският канцлер Олаф Шолц счита, че оповестената частичната съветска военна готовност в Украйна е доказателство, че съветската офанзива против Украйна е несполучлива. Говорител на Шолц съобщи, че съветските " фиктивни референдуми " в окупираните украински територии в никакъв случай няма да бъдат приети за законни.

Трябва да реагираме умерено на изказванията на Путин, разяснява министър председателят на Белгия Александър Де Кро. Според него не би трябвало да се налива масло в огъня, само че в това време западните страни ще би трябвало да разрешават да бъдат предизвикани от Путин.

" Трябва да сме пределно ясни, че продължаваме да поддържаме Украйна ", сподели де Кро. Според него не за първи път Путин заплашва с използването на нуклеарно оръжие и НАТО би трябвало да реагира умерено, както направи и предходния път.

Силите за бързо реагиране на Литва са сложени в нараснала бойна подготвеност, съобщи министерството на защитата на страната след оповестената от Путин частична готовност. Според литовския министър на защитата Арвидас Анусаускас съветската военна готовност ще се организира покрай границите с Литва - в съветския ексклав Калининград, по тази причина Вилнюс " не може просто да гледа ".

Съседна Латвия съобщи, че няма да приема руснаци, които се пробват да избягат от мобилизацията. Това разгласи външният министър на страната Едгарс Ринкевич.

Литва, Латвия и Естония оповестиха преди няколко дни, че затварят границите си за съветски жители, даже те да имат шенгенски визи.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР